– To dokazuje i činjenica da je s hrvatske strane projekt u visokoj fazi, odnosno to da je čak dobivena lokacijska dozvola – pojasnili su (Inače, prema desetogodišnjem planu razvoja plinovoda u R Hrvatskoj, izgradnja dionice od Dugopolja do Zagvozda planirala je 2020/2021. godine)

Preispitati tržište

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prošlog tjedna odobrila je koncept financiranja izgradnje novog plinovoda.

– U slučaju početka realizacije ovog projekta prije Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), dio IAP-a na pravcu Dugopolje – Zagvozd morat će se izgraditi kako bi se „Južna interkonekcija“ mogla povezati s postojećim plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske – kažu iz kompanije „Plinacro“.

Dodali su da će, jer je riječ o znatnim ulaganjima, biti potrebno provesti ispitivanje tržišta.

– Morat ćemo provesti analizu tržišta, a o njegovim rezultatima, odnosno zakupu kapaciteta, ovisit će realizacija projekta. Ipak, treba definirati točke interkonekcije između BiH i Hrvatske, a sama izgradnja pratila bi dinamiku izgradnje „BH-Gasa“ – naglašeno je.

U razgovoru za Avaz direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić pojasnio je da je odobrenje financiranja uslijedilo nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi, koja je potvrdila punu opravdanost ovog projekta.

Iza projekta trebaju stati državne institucije

– Sad je do države hoćemo li aplicirati za kredit i izgraditi plinovod. Zna se postupak kada je riječ o kreditu EBRD-a, iza ovog projekta trebaju stati državne institucije, a podršku izgradnji plinovoda već je dala Vlada FBiH. Studiju utjecaja na okoliš očekujemo u narednoj godini, a sad do kraja studenog bit će nam odobrena grant sredstva za idejno rješenje projekta – pojasnio je Salkić.

Dodao je da „BH-Gas“ želi da 2020. godine već krene s izgradnjom novog bh. plinovoda.

Otkloniti mogućnost ucjena u Zvorniku

– Ovaj projekt smanjio bi ovisnost FBiH od jednog ulaza plina u Zvorniku. Izgradnjom novog ulaza postigla bi se sigurnija opskrba plinom i otklonila mogućnost ucjena u Zvorniku. Izbjegli bi se i mogući tehnički problemi u transportu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju tvrtke iz RS – pojasnio je direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić.

avaz.ba