Prosinac je i vrijeme se nekako uskovitlalo i nikako da se ustabili. Svakodnevne promjene vremena od bure i juga, kiše i sunca do jakih udara vjetra izazov su ljubiteljima ovih ekstrema za  doživljaj u svoj svojoj punini na području Blidinja.

Rascjepom između Čvrsnice i Vrana zna se tijekom dana promijeniti nekoliko godišnjih doba. Ovu čaroliju dopunjuje zarobljeno okolnim obroncima malo Blidinjsko jezero. Kako se zima nastanjuje u ovaj kraj, jezero je svakodnevno u nekom pokretu. Od mutnih valova koji su šibani jakim udarima vjetra do potpunog smiraja u čijoj se vodi ogledava namrgođeni Jelinak. Jutro je i hladno. Na trenutak zastanem uz jezero da pogledom zabilježim ovaj igrokaz koji se odigrava u cik zore na ledom okovanom jezeru.

Kako studen stišće u daljini se sve češće čuje kako pucketa led čiji se eho razlaže u dolini Dugog polja. Promatram hladni zrak koji ovdje ima izraženu plavičastu boju i stječem dojam kao da je se prislonio uz strme padine Čvrsnice skrivajući se iza tamnozelene klekovine.

Moje promatranje nije dugo potrajalo zbog studeni koja me sve jače štipa za obraze i tjera u neki topli kutak. Borim se ostati što dulje uz jezero jer sunce samo što nije izašlo da ugrije zarobljenu hladnoću Blidinjskog jezera. Razdanilo se a hladnoća ne popušta, piše Bože Radoš/Omolje.com.

Dolaskom u Park prirode Blidinje oči su nam usmjerene na dvije planinske ljepotice, Čvrsnicu i Vran planinu. Ime Vran planine povezuje se s tamnim izgledom planine kada se gleda iz Polja, dok pastirske priče kažu da je Vran dobio ime po jatima vrana koje su nastanjivale podnožje ove planine. S istoka je omeđena Dugim poljem i Čvrsnicom, sa sjevera Ramskom kotlinom, sa zapada Duvanjskim poljem i Ljubušom, a s juga Blidinjskim jezerom.

Vran predstavlja kamenu gromadu, bez oštrih litica i vitkih vrhova, puna je vrtača, udolina i zaravni. Na obroncima Vrana nalazi se i pećina Propala, koja je poznata po tome da se u njoj snijeg i led preko cijele godine zadržavaju. S Velikog Vrana pogled seže i na tri jezera: Ramsko, Buško i Blidinjsko, što je rijetkost koja oduševljava sve one koji osvoje taj vrh.

Vran je uistinu prekrasna planina čija priroda plijeni ljepotom i pogledom s vrhova. Kao dokaz tome pogledajte video koji je snimio Perica Biško.

Bože Radoš/Omolje.com/blidinje.net/Tomislavcity