Da se s malo truda i puno zajedništva mogu postići čuda pokazali su nam junaci ove priče – mladi Koljani.
Naime, jučer, 6. svibnja djeca u dobi od jedne do šesnaest godina samoinicijativno su se okupila u središtu sela Kola kako bi počistili veće količine sitnoga otpada s igrališta i oko česme.
Igrajući se svakodnevno na seoskome igralištu, djeca i mladi postali su svjesni problema – onečišćenoga središta sela. No, nisu dugo razmišljali pa su se dali u akciju. Oko 19 sati dogovorili su  susret kod česme, a svatko od njih od kuće je ponio korisne alatke i predmete (lopate, metle, vrećice i drugo).
Za samo sat vremena uspjeli su očistiti cijelu površinu oko igrališta i česme prikupivši deset vrećica (25 l) raznoga otpada.
Na pitanje kako je došlo do onečišćenja, iskreno odgovaraju. Kažu da su jednim djelom i sami odgovorni te da na njihovome igralištu trenutno ne postoji niti jedna kanta za zbrinjavanje otpada. Navode kako je kanta za otpad izgorjela u novogodišnjoj noći te ovim putem mole odrasle za pomoć u postavljanju 2 ili 3 nove kante kroz središte sela.
Ističu da ovakvim akcijama nastavljaju dalje te pozivaju svoje sumještane, ali i druge mještane Općine Tomislavgrad da im se pridruže u odgovornome i savjesnome zbrinjavanju otpada.
Sada im je cilj očistiti šumu. Gaj iznad Kola treba osloboditi ponajprije od pivskih limenki i plastičnih boca te ukloniti grane porušenih stabala sa staza koje su se donedavno mogle koristiti za šetnju i vožnju biciklom.
Za kraj šalju poruku kako je grijeh onečišćavati prirodu te da će se nastaviti boriti za Bogom dane ljepote našega zavičaja.
Iz redakcije zahvaljujemo malim herojima – ekolozima te im želimo puno uspjeha u postizanju njihovih ciljeva.
Tomislavcity