Migranstsku krizu te poruku njemačkih europarlamentaraca da bi gastarbajteri trebali dobivati dječiji doplatak iz matičnih zemalja prokomentirao je europarlamentarac, rodom iz duvanjskoga sela Seonice, Jozo Radoš.

“To je stara teza iz desnih političkih krugova, ideja EU je sloboda kretanja, to je njena temeljna vrijednost. A ovo je ulazak u vaš privatan život, to je potpuno neprihvatljivo sa stajališta osnovne ideje EU i liberala. Tu se radi o malom novcu za Njemačku, nadam se da to Njemačka neće učiniti”, rekao je Radoš za N1.

Osvrnuo se i na problem migranata te najave da bi se od Hrvatske

moglo tražiti da bude još stroža prema izbjeglicama da bi ušla u Schengen. “Može se staviti naglasak na to, ali Hrvatska ne smije pristati na nešto što se krši s općim načelima Schengena. Žica nije rješenje, rješenje se nalazi na njegovom izvoru.

EU nema utjecaja na ta područja i moguće je da se ponovi val iz 2015. pa da bude i veći”, rekao je Radoš.

Dodaje da EU nema politiku azila te da nema odgovor na moguće valove, ne samo s Bliskog istoka nego i iz subsaharske Afrike.

“Za to nema prave obrane, možete fizički to napraviti, ali onda preuzimate odgovornost za živote tih ljudi”, rekao je Radoš.

Osvrnuo se i na političku situaciju u Hrvatskoj i poručio da se njegova matična stranka GLAS zalaže za preispitivanje Vatikanskih ugovora kao i za to da vjeronauk bude u crkvama, a ne u školama.

Dnevno.hr/Tomislavcity