U subotu, 7. svibnja 2022. godine po 30. put od osnutka, na prigodnoj proslavi okupili su se pripadnici 2. voda 1. satnije 1. bojne Brigade kralja Tomislava, u narodu poznati kao “Black Eagles” ili “Crni orlovi“.

Domaćin ovogodišnjeg druženja bio je Pere Sabljić koji je pripadnike svoje postrojbe okupio u Vrilu buškoblatskom. Okupljanju su nazočila 22 pripadnika 2. voda, a četvorica su, kažu, opravdano odsutna jer nisu mogli napustiti zapadnoeuropska gradilišta. Bila je to prilika da se prisjete i preminulih pripadnika postrojbe. Strašan je podataka da je čak 9 pripadnika ove postrojbe umrlo od završetka rata do današnjih dana.

Ovi, usudili bi se reći, sredovječni i pomalo oronuli ljudi danas, a 1992. godine, tek punoljetni dečki ili malo stariji i iskusniji momci, nakon što su prošli sva ratišta na kojima je bila Brigada kralja Tomislava, kasnije i 79. domobranska pukovnija, odlučili su održati svoje prijateljstvo i u miru. Zbog toga i ova jednodnevna druženja protječu u dobrom duhu u kojem ne nedostaje ratnih tema, pjesme i dobrog humora ispričanog uz vatru, kao nekada u ratno vrijeme.

– Ostarila vojska! – kaže jedan od nazočnih i nastavlja: – Nekada smo na ovakvim druženjima do 9 sati uvečer sve pojeli i popili i svi opet gladni i žedni, a danas ostade janje netaknuto, a i nemere se više ni popiti…

Iako nisu više jaki u jelu i piću kao nekada, njihov dobri duh i vedrina ostaju i zrače ponosom na prošle dane! A kako bi njihovo druženje imalo i humanitarni karakter, prikupili su i uplatili 200 KM za liječenje Ivana Ćurića iz Prozora!

Svim pripadnicima navedene postrojbe želimo dobro zdravlje i još puno ugodnih i veselih druženja kako njihov ratni put i put drugih pripadnika naše brigade ne bi bio zaboravljen.

 

Tomislavcity
Foto: Black Eagles