„U Ivi Bagarić duvanjsko podneblje je, nesumnjivo, dobilo još jednog vrsnog naratora i kroničara od kojeg se mogu očekivati još složenije pripovjedne forme i sveobuhvatnije društvene analize.“ – kazao je za autoricu prof. i pjesnik Mijo Tokić u recenziji knjige.

Iva Bagarić, duvanjska književnica, objavila je svoju prvu zbirku priča iz kolumne Dašak moga zavičaja. Zbirka nosi naslov Jakin broć, s podnaslovom, Iz mista plemenita priče. Svečana promocija knjige održat će se 17. prosinca 2019. u Kulturno informativnom centru u Tomislavgradu.

Ovom prigodom autorica je kazala kako je dobar osjećaj imati svoju knjigu u rukama, da je to za nju nešto posebno lijepo. O pozadini svoje knjige rekla je:

„Odavno je u meni tinjala želja napisati nešto o rodnom kraju i običnim malim ljudima koji su zbog životne snage i širine duha zavrijedili ući u priču.“ Cilj joj je bio da kroz svoje likove sačuva ljepotu zavičajnog govora i bogatstvo usmene književnosti, te etnografsko i etnološko obilježje ovog kraja. „Drago mi je što sam to uradila, uz Božju pomoć.“

Recenziju za knjigu ove duvanjske autorice napisala je i doc. dr. sc. Jela Sabljić – Vujica, docentica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilištu u Mostaru, referirala je se na autoričin jezik u pričama, kazavši za navedenu zbirku:

„Sročena u nizu kratkih priča, zapravo moralistički intoniranih minijatura, ona pažljivo i revno izlaže zametene tragove jezičnog postojanja, nastojeći u njima naći nešto arhetipsko, nešto što odolijeva pragmatičkom načelu prilagodbe.“ Rekla je još kako knjiga ima i svoj sentimentalni karakter, da obiluje bogatim, pastoralnim prizorima koje autorica oblikuje izvlačeći na svjetlo dana mnoštvo dragocjenih primjera jezičnog stvaranja.

Ove priče su objavljivane na portalu Tomislavcity.com u kolumni Dašak moga zavičaja već više od dvije godine. Zbirka je to od devedeset priča čija tematika pokriva jedno cijelo stoljeće.

Autorica za kraj: „Hvala svima koji su me podupirali u pisanju, napose mojoj obitelji kojoj sam i posvetila svoj prvijenac.“

 

Mia Bagarić/Tomislavcity