Priča Podravke, tvrtke Marinada i njihovih kooperanata ovih dana dobiva još jednu uspješnu dimenziju. Naime, kako su nam rekli naši sugovornici, hrvatski gigant će ove godine s hercegovačkih polja ubrati više od 2000 tona povrća, što je rekord u odnosu na ranije godine, piše Pogled.ba.

Rajčica i paprika iz Hercegovine tako će otići na police trgovina diljem svijeta, a ova godina je pokazatelj kako ni koronavirus niti rekordne vrućine nisu mogli srušiti najveću gospodarsku priču u Hercegovini.

– Zahvaljujući našim prijateljima iz Podravke i savjetima za unaprjeđenje proizvodnje, ove godine smo na poljima u Ljubuškom imali prinos od 110 tona po hektaru, što je nevjerojatno! Naše rajčice su prošle provjere u najvećim laboratorijima u Europskoj uniji i dobili smo vrhunske ocjene. Zadovoljili smo čak i nove standarde EU-a koji praktički zahtjevu da ova proizvodnja bude organska. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez naših prijatelja u Podravci i mnogo odličnih ljudi i radnika koji sudjeluju u projektu – ističu naši sugovornici.

Na naše pitanje koliki prinosi se očekuju ove godine, dobili smo odgovor kako će oni biti veći od 2000 tona i očekuje se kako će rasti u godinama pred nama.

– Suša i velike temperature nisu NAM učinile štetu jer je na poljima proveden sustav ‘kap po kap’ i biljke su bile zaštićene. Ovakvi prinosi samo pokazuju da smo na pravom putu i da možemo planirati daljnji rast u godinama pred nama. Želimo jačati suradnju s Podravkom, želimo naše prirodne kapacitete iskoristiti što je to više moguće i gospodarstvo ove regije učiniti još jačim. S ovakvim projektima otvaramo i niz drugih mogućnosti za razvoj naše Hercegovine – zaključuju naši sugovornici.

Slike rodnih hercegovačkih polja pokazuju kako je uz pomno planiran rad u poljoprivredi moguće ostvariti izuzetne rezultate. Nadamo se kako ćemo i idućih godina svjedočiti istim prizorima.