Na uskršnji ponedjeljak Vinicu su posjetili Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad sa suradnicima: Tomislavom Kovačom i Nikolom Krstanovićem koji vodi Komunalno poduzeće i Vodovod, te Petar Galić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Oni su u prostorijama Caffe bara Rumor razgovarali s okupljenim mještanima o rješavanju vodoopskrbe, kvalitetnije prometne povezanosti, te drugim problemima s kojima se susreću mještani Vinice. Sastanku su nazočili i predstavnici Zavičajnog društva: Stipe Lozušić, Ante Šošić i Petar Škorić.

Vezano za vodoopskrbu istaknuto je kako je Općina izgradila glavni distributivni vod do Šiška, te bi Komunalno trebalo započeti s radovima na priključcima. Zaključeno je da u što skorije vrijeme predstavnici naselja dostave popise zainteresiranih kućanstava za priključke, a odlukom Općinskoga vijeća bit će određena sufinancirana cijena pojedinog priključka. Nakon realizacije tih priključaka nastavit će se izgradnja glavnog distributivnog voda i dalje realizacija priključaka u ostalim naseljima.

Razgovaralo se i o problemima loše prometne povezanosti Vinice s općinskim središtem, kao i problemima oko prelazaka malograničnih prijelaza Pazar (Aržano) i Studenci (Dvorine).

Istaknuta je potreba kvalitetnijeg rješavanja prometne mreže cesta u Vinici, što bi u konačnosti povećalo količinu prometa i osnažilo utemeljenost zahtjeva za većim statusom i lakšim prelaskom preko graničnih prijelaza.

Zatraženo je uvrštenje u strateške prometne planove prometnice Vir – Vinica – Aržano, koju je potrebno prekategorizirati u cestu županijskoga ranga i za istu je potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju, kao i dokumentaciju za prometnicu između Mijakova Polja i Zidina, nakon čega bi se pristupilo traženju izvora financiranja za rekonstrukciju istih. Na temu stvaranja kvalitetnijih poprečnih prometnih veza predloženo je da se održi radni sastanak na razini čelništva Hercegbosanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Razgovaralo se i o potrebi kvalitetnije skrbi o starijima i nemoćnima koje će obilaziti medicinsko osoblje iz Doma zdravlja što je dogovoreno s Općinom, pa je zatraženo da se po selima popišu sve osobe koje će redovito obilaziti djelatnici Doma zdravlja koji su spremni odmah započeti s tim aktivnostima.

Istaknut je i problem lošeg signala od operatera ERONET i drugih operatera, te je zatraženo da se s operaterima usuglasi prihvatljiva lokacija za postavljanje repetitora koji će osigurati bolji signal, a koja se treba nalaziti blizu izvora struje radi napajanja. Realizacijom te aktivnosti konačno bi se osigurao kvalitetan signal za mobitel i internet u svim selima.

Na sastanku je istaknuta potreba pronalaska osobe koja bi se prihvatila vođenja MZ Vinica i preko koje bi se koordinirale i lakše rješavale sve navedene aktivnosti, a do pronalaska iste dogovoreno je da svako selo odabere svoga predstavnika s kojim bi se dogovarale sve aktivnosti.

Na koncu je predloženo da se pristupi formiranju Organizacijskog odbora koji bi predložio aktivnosti i program za ovogodišnje obilježavanje Dana viničkoga zajedništva koji će ove godine biti obiljećen u subotu, 6. kolovoza 2022. godine.

Zavičajno društvo Zavelim