Nakon što je 24. travnja našem sumještaninu Ivanu Tabaku Iji iz Eminova Sela testiranje na Covid-19 pokazalo da je inficiran ovom zarazom, kao i njegovom bratu, danas su iz Mostara stigli drugačiji rezultati. Prema tim rezultatima Ivan i njegov brat nisu zaraženi ovim virusom.

Ijo nas je zamolio da objavimo njegovu stranu priče.

Kako kaže, od početka je izražavao duboku sumnju u rezultate testova i da mu nije jasno kako je rezultat mogao biti pozitivan. Osjećao se vrlo dobro, a nikakve simptome ovoga oboljenja nije imao.

Pitali smo ga kako je došlo do testiranja.

Prema onomu što je rekao, oca je zbog nagloga pogoršanja zdravstvenoga stanja (kronični bolesnik) doveo u DZ Tomislavgrad. Dok su čekali na prijem, očevo stanje se stabiliziralo. Budući da su na hitnoj poznavali njegova oca i povijest bolesti, rekli su da ne bi ništa poduzimali jer nema njegove liječnice. No, izmjerili su mu temperaturu koja je bila povišena te ih uputili kući.

– Dan poslije pozvali su nas u DZ Tomislavgrad i uzeli briseve kako bi nas testirali na koronavirus. Nisu nam dali nikakve daljnje upute kako se trebamo ponašati. Opet, dan poslije, (petak) stigli su nalazi koji su za mene i brata pokazali prisustvo koronavirusa, a svi ostali iz obitelji bili su negativni.

– To nam je bilo čudno jer nismo nikako mogli povezati gdje bi se mi mogli zaraziti, a da su uz to svi ostali članovi naših dviju obitelji bez virusa, kaže Ijo.

– Mjerodavni su sproveli propisane procedure i uzeli naše kontakte – njih oko 50 i svima dali naloge o samoizolaciji. Mnogi od mojih prijatelja došli su u vrlo nepovoljnu situaciju jer nisu mogli ići na posao iako su se i oni osjećali dobro. Žalostilo me je saznanje da se upravo zbog mene nalaze u tako nezahvalnoj situaciji. Iako sam se osjećao jako dobro pa i radio teže fizičke poslove u dvorištu, neki susjedi nisu dobronamjerno gledali kada bih izašao iz svoga dvorišta ili sam prošetao u polje. Neki su govorili i da će me zbog toga prijaviti policiji.

– Policija je redovito dolazila u obilazak, provjeravala pridržavam li se mjera samoizolacije. Evo, bili su i danas. Ni njima nije jasno kako to da sam sada negativan na Covid-19.

Vijest da su današnji nalazi za oba brata negativna, priopćila im je dr. Diana Mamić s kojom su ovih dana bili u redovitome kontaktu.

– Kazala nam je da idućega tjedna trebamo napraviti još jedan nalaz i ako bude negativan, onda ćemo dobiti potvrdu da nismo zaraženi. Do tada ostajemo u samoizolaciji. A ovo što sam proživio u zadnjih tjedan dana ne bih poželio ni crnome neprijatelju – dodaje Ijo.

Ijo vjeruje da da će i novo testiranje za njega i brata biti negativno te se nada kako će ovu neugodnu epizodu čim prije zaboraviti.

Ovim povodom željeli smo čuti i mišljenje županijske epidemiologinje i ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, dr. Diane Mamić.

– Mogu samo potvrditi to što je Ivan rekao. Kazao je onako kako je. Međutim, nije prvi put da se ovako što dogodi pa da netko bude lažno pozitivan ili lažno negativan na virus. Često moramo ponavljati briseve (retestiranja). Razlog može biti greška prilikom uzimanja brisa ili kvaliteta brisa, možda neka granična vrijednost ili da je u tijeku neko drugo virusno oboljenje. Činjenica je da se događaju situacije za koje trenutno nemamo objašnjenje. Korona je novi virus koji nije dovoljno istražen. Međutim, mi moramo postupati u skladu sa smjernicama koje su nam date od Federalnoga ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Ovdje bih samo željela naglasiti da je 90 posto osoba u Hercegbosanskoj županiji, kod kojih je utvrđena infekcija koronavirsusom, asimptomatično – dakle, apsolutno bez ikakvih simptoma. No, oni su nositelji bolesti, iako nisu bolesni. Vjerujem da bi ovu situaciju bolje mogli protumačiti infektolozi i mikrobiolozi, kaže dr. Mamić.

Na koncu dodajmo da je danas stiglo ukupno 14  nalaza na koronavirus. Riječ je brisevima koji su uzeti tijekom jučerašnjega danas s područja Hercegbosanske županije – 9 iz Tomislavgrada i 5 iz Livna. Svi nalazi su negativni.

Tomislavcity

 Foto: Privatni album