Lužani, njihovi zetovi, nevjeste i prijatelji – mladi i odrasli, svatko u svome društvu, i ove, druge nedjelje kolovoza okupili su se podno sela na tradicionalnoj Luškoj fešti. Lijepa je to tradicija do koje se drži i koja se poštuje, dan koji većina planira uklopiti u svoj godišnji odmor. Lužani s ponosom ističu i posebnost svoje fešte, a to je biranje kneza. Oukom petorice malih kneževa titulu je ove godine ponio Ivan Stanić – Mona, iz loze Antića.

Luškog kneza bira 5 malih knezova, četiri iz različitih loza Stanića (Brkići, Antići, Mijići i Šoljci), te peti koji predstavlja sva ostala prezimena na Lugu (Bagariće, Križance, Protuđere, Tadiće i Kovče). Ovogodišnji mali knezovi bili su: Antiće je predstavljao Ivan Stanić MonaMijiće – Marko StanićBrkiće – Miško StanićŠoljke – Tomislav Stanić, te ostale Ivan Protuđer. Lužani su ponosni na svoj izborni sustav. Ne opterećuju se pitanjem je li demokratski jer na njega nitko nema primjedbi. Iako “Ostali” čine gotovo polovicu sela i ovakav im izbor, rekli bi, ne ide na ruku, oni poštuju tradiciju i nemaju primjedbe na tijek i način izbora.

Ovome zapisu iz Luga dodajmo podatak da su Lužani obilno darivali kneza, koji je morao koristiti mećaju kako bi svi novci stali u stap. Prikupljenim novcem moguće je platiti i troškove dviju fešti i možda je to posebnost i recept dugotrajnosti ovog luškog okupljanja. Ne treba zaboraviti ni dobročinstvo prijatelja i podupiratelja. Ovoga puta treba istaknuti gosp. Pericu Papića koji je za lušku feštu darovao 500€ i 100 kruhova. Lužani su dobri gosti na njegovoj benzinsko crpki, a on to primjećuje i nesebično vraća. Valja naglasiti da višak prikupljenog novca ide za nastavak izgradnje spomen doma i parka na groblju spaljenih na Lugu.

Na Luškoj fešti mnogi muški muževi žele pokazati svoje kulinarske sposobnosti. Tako je Ivan Stanić Iko ove godine za ranoranioce pripremio džigericu na kiselo, a kasnije i vrhunski gulaš od divljači (Mladen Stanić ostavio je za ovu priliku najbolje komade mesa…).

Ivica Stanić Pešić i ove godine bio je kralj roštilja. Naravno s njim u duetu je i Tomislav Stanić kad zagužva. Iako Ivica svake godine kaže da će glavni biti samo “još ovaj put”, dobro je pa to traje iz godine u godinu…

Nije izostala ni luška alka, kao ni odmjeravanje snaga u starim sportovima: bacanju kamena s ramena, potezanju klipa ili potezanju konopa. Zanimljivo je bilo da se ove godine igrao ženski nogomet. Neki su primijetili da je to bilo potrebno kako bi vidjeli jesu li djeca, koja su uspješno stigla u finale tomislavgradske općinske nogometne lige, na očeve ili na majke…

Kao i svake godine, Nikola Protuđer Bego donio je svoje rukotvorine iz Beča i ponudio na prodaju. I taj prihod ide za nastavak izgradnje spomeničkog kompleksa na Lugu. Lužanka udana u Bukovicu, Iva Bagarić darivala je paket knjiga. Prihod od prodaje Jakinog broća također ide za nastavak izgradnje spomen parka i spomen doma na Lugu.

A da bi fešta bila uspješno organizirana potrebni su ljudi koji će uložiti puno truda i vlastitoga vremena. Njihova imena nećemo navoditi, samo napominjemo da su okupljeni oko udruge “Lug-Poljica”.

Hvala svima!

Tomislavcity