Ivan Šapina iz splitskog Marjana novi je prvak Europe u taekwondou u kategoriji do 87 kilograma, a Nika Klepac u Zagreb se vraća sa srebrom iz Manchestera.

Hrvatska taekwondo reprezentacija stigla je tako do četvrte i pete medalje na seniorskom Europskom prvenstvu u Manchesteru nakon dva dana natjecanja!

Olimpijac iz Tokija Ivan Šapina nastavio je niz osvajanja medalja na najvećim natjecanjima te bronci sa Svjetskog prvenstva 2019. i Europskog prvenstva 2021. dodao i treću medalju uzastopno, svoje prvo seniorsko zlato s velikih natjecanja.

Šapina je sve tri borbe na putu do finala slavio s preko 20 razlike. U osmini finala je deklasirao Cipranina Andreasa Theocharous 26:0, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Vladislava Bondara 24:4 dok je u polufinalu s 24:4 pobijedio Slovenca Patrika Divkovića.

Finale je donijelo dramu kakvu nam je Šapina već nekoliko puta priredio posljednjih godina. Nakon 11:11 finale protiv Španjolca Raula Martineza Garcije otišlo je u ekstra rundi na zlatni bod, a niti nakon dodatnih minutu borbe nije bilo bodova te je pobjednika odlučio veći broj pokušaja Šapine u ekstra rundi.

Dodajmo i da je Šapina već osmi seniorski prvak Europe za splitski Marjan nakon Ane i Lucije ZaninovićTonija KanaetaLovre BrečićaMatee JelićBrune Vuletić i Lene Stojković što dovoljno govori o sustavnom radu koji se u Splitu nastavio i nakon odlaska sestara Zaninović.

Srebrnu medalju osvojila je Nika Klepac, članica Medvedgrada iz Zagreba koja je u kategoriji do 73 kilograma prvo slavila protiv izvrsne Nizozemke Reshmie Oogink na zlatni bod 4:0, a potom u borbi za medalju pobijedila Njemicu Alemu Hadžić s 4:2. U polufinalu je Nika odličnom borbom pobijedila Francuskinju Paule Marie Ble s 15:8 te se plasirala u finale europskog prvenstva protiv još jedne Francuskinje koja je ipak bila prejaka. Laurin je sa 16:0 odnijela zlato u Francusku.

HRT/Tomislavcity