Danas je istekao rok od 30 dana do kada je trebalo biti održano zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH s prijedlozima zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji FBiH i o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja za FBiH, objavilo je Oslobođenje navodeći kako će branitelji odlučiti o novim potezima.

Ovaj rok propisan je u dva zaključka jednoglasno usvojena 23. svibnja ove godine na samom kraju tematske sjednice Zastupničkog doma o stanju i aktualnoj problematici u braniteljsko-invalidskoj zaštiti u FBiH.

Usvojenim zaključcima od Vlade FBiH i resornog braniteljskog ministarstva zahtijevalo se da u roku od 30 dana dostave Zastupničkom domu prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji po hitnoj proceduri, uz obvezu da u njega ugrade javnu objavu jedinstvenog registra branitelja i borački dodatak, a Zastupnički dom se obvezuje da najkasnije za 30 dana razmatra prijedlog zakona o braniteljskim udrugama od posebnog značaja, s tim da se u njega ugradi broj i financiranje braniteljskih udruga. Kroz ova dva zakona trebala su biti ispoštovana tri braniteljska zahtjeva na kojim ova kategorija inzistira već više od godinu: javna objava braniteljskog registra, uvođenje braniteljske naknade i ukidanje financiranja svih braniteljskih udruga u FBiH.

Spomenuti zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji nije utvrđen ni na Vladi Federacije BiH. U četvrtak je održan sastanak predstavnika razvojačenih branitelja i resornog ministra Salka Bukvarevića na kojem, bar prema riječima branitelja, ništa novo nije ponuđeno, ali je naglašeno da je u tekst spomenutog zakona ugrađena objava javnog braniteljskog registra.

Grude online