Najmanje je devet raketa palo je nočas na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor a iranska televizija je objavila da je napad odgovor na ubojstvo generala Sulejmanija.

Iranski Čuvari revolucije “potvrđuju da su (tu) bazu u Iraku pogodili s desetak raketa” i najavljuju “još snažniji odgovor” u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku.

Američki predsjednik Donald Trump je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i “pomno” prati situaciju, priopćila je Bijela kuća, nakon čega se Trump oglasio na Twitteru. “Sve je u redu! Iranci su raketirali dvije američke baze u Iraku. Procjenjujemo stanje. Za sada je sve u redu. Imamo uvjerljivo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu. Obratit ću vam se ujutro”, najavio je.

Napad se događa nešto više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta a Pentagon niječe. Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada.

Inače, nekoliko sati nakon napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim zrakoplovima da lete u zračnom prostoru Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva.

HRT