U Bosni i Hercegovini broj internetskih pretplatnika se za 15 posljednjih godina povećao za oko četiri i pol puta, a za to vrijeme se potpuno promijenio i način pristupa internetu, potvrđuju podaci Regulatorne agencije za komunikacije.

Dok je na kraju 2004. godine bilo ukupno 168.937 internetskih pretplatnika, od čega je 96 odsto njih koristilo dial-up pristup, na kraju prošle godine BiH je imala 746.271 internetskih pretplatnika, od čega je 99,9 posto koristilo širokopojasni internet. Dial-up je u prošloj godini koristilo svega još 384 pretplatnika.

U istom razdoblju broj korisnika internet u BiH skočio je gotovo šest puta, odnosno sa 585.000 na kraju 2004. godine, na nešto više od 3,3 milijuna korisnika na kraju prošle godine.

Po procjeni Regulatorne agencije za komunikacije, stopa korištenosti interneta u BiH u prošloj godini je bila čak 94,3 posto.

Iz agencije ističu da je korištenje interneta u BiH u stalnom porastu, s posebnim naglaskom na upotrebu širokopojasnih usluga.

– Uobičajene dolazne brzine širokopojasnih usluga koje se danas u ponudi u BiH su od oko 512 kbit/s do 10 Mbit/s. Gledano prema vrstama širokopojasnog pristupa, najviše se sada koristi x-tip digitalne pretplatničke linije -xDSL, što je tehnologija koja omogućava velike brzine pristupa u smjeru prema korisniku i primjerena je za upotrebu interneta u multimedijalne svrhe.

Na drugom mjestu po zastupljenosti je kablovski pristup koji je najviše u upotrebi u urbanim sredinama. Pristup baziran na optičkom vlaknu, odnosno FTTH pristup, u porastu je od 2018. godine – navode iz RAK u izveštaju o godišnjoj anketi za prošlu godinu koju provode među onima koji pružaju internet usluge u BiH.

U prošloj godini je u BiH djelovalo 65 pružatelja internet usluga.

vecernji.ba