Posljednjih 70 godina živimo u tzv. “Dobu plastike” koja je sve veći zagađivač okolišta. Znanstvenici procjenjuju da je dosad reciklirano samo 9 posto ukupno proizvedene plastike a više od 60 posto postaje otpad kojeg je teško ekološki reciklirati. A baš zato što je prvi opisao ekološki prihvatljivu metodu učinkovite razgradnje PET plastike – znanstveni rad doktora Vjekoslava Štrukila s Insituta Ruđer Bošković – zavrijedio je naslovnicu uglednog znanstvenog časopisa ChemSusChem i VIP status među 5 posto top publikacija u tom području.

Čvrste i otporne plastične boce masovno se koriste. No kad postanu otpad – teško ga se trajno riješiti na ekološki prihvatljiv način.

Kako to uspješno učiniti – prije svih je opisao doktor znanosti Vjekoslav Štrukil sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju na Institutu Ruđer Bošković.

– Mi smo ovim istraživanjem pokazali da se ovakve molekule mogu razraditi na sastavne dijelove pomoću metode kugličnog mljevenja ili drugom metodom koja se naziva starenje, rekao je.

Čak 99% tako razgrađene plastike moglo bi se koristiti kao sirovina u daljnjoj proizvodnji reciklirane plastike, zadovoljno ističe.

– Moramo provesti dodatna istraživanja i pokazati da se ove reakcije koje možemo provesti efikasno na gramskoj skali mogu uvećati i pokazati jednaku učinkovitost na skalama od nekoliko stotina kilograma što onda postaje industrijski važno, naglasio je.

Dobre recenzije donijele su mu ne samo naslovnicu uglednog časopisa, nego i VIP mjesto u području mehanokemije.

– Smatram da bi to trebalo iskoristiti za neko pametno gospodarenje plastičnim otpadom, poručuje nam znanstvenik koji je u svojem radu prvi znanstveno opisao kemijsku inovaciju koju je struka već uvrstila među deset onih koje će promijeniti svijet.

HRT

Foto/HRT/RitaE/Pixabay