Iako je inflacija u Bosni i Hercegovini dostigla rekordnu razinu, izostale su mjere vlasti za suzbijanje posljedica.

Do najavljenog uvođenja diferencirane stope PDV-a i ukidanja trošarine na gorivo još nije došlo i prijedlozi su vraćeni u redovnu proceduru. Najviše trpe građani koji su prinuđeni  plaćati sve više neizravnih poreza. Mjesecima poskupljenja potresaju našu zemlju, ali konkretnih mjera vlasti u BiH nema. Dok su zemlje u okruženju donijele set mjera za ublažavanje posljedica inflacije, u BiH nije donesena nijedna, javlja BHRT.

Kućni proračuni građana su sve siromašniji, a proračunske kase sve punije. Građani su ogorčeni što poskupljenjima u marketima i na benzinskim crpkama kraja, javlja BHRT. Zbog skoka cijena gotovo svih roba i usluga u Bosni i Hercegovini, na račun Uprave za neizravno oporezivanje za prva četiri mjeseca slilo se 538 milijuna maraka neizravnih poreza više nego u istom razdoblju prošle godine. Država se očigledno ne želi odreći zarade zbog rastuće razine cijena. Makroekonomisti predlažu da zaledi iznos PDV-a, obračunavajući ga na cijene prije inflacije.

”Usljed tržišnog šoka koji se desio, te rasta cijena proizvoda, država je mogla donijeti mjeru, kako je znala da ograniči maržu trgovaca, da zaledi i svoju maržu, u ovom slučaju porez. Donositelji odluka trebali su, dok se situacija ne popravi, zadržati isti nivo poreskog opterećenja u apsolutnom iznosu na osnovne životne namirnice, gorivo i režijske troškove”, navodi Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Ukidanje trošarine na gorivo dovelo bi do smanjenja cijena od 35 do 50 feninga po litri, što bi automatski smanjilo cijene transporta roba, hrane i prevoza ljudi, smatraju ekonomski analitičari.

”Nije u redu, nije pošteno ni časno da od 500 milijuna prikupljenih od PDV-a za 4 mjeseca baš ništa ne vrate građanima. Građani trebaju napraviti bunt, jer je ovo iscrpljivanje građana za račun enormnog punjenja proračuna”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Obje entiteske vlade donijele su ranije odluke kojim ograničavaju visinu marže trgovcima na osnovne životne namirnice i na naftu i naftne derivate. Set mjera od kojih bi koristi imali svi građani u Bosni i Hercegovini je u redovnoj proceduri, iako su svi alarmi upaljeni za hitne reakcije, javlja BHRT.