Nedjelja, 12 Studeni 2017 23:01

Niče i druga vjetroelektrana u Tomislavgradu - Vjetropark Jelovača

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Nakon što je u Tomislavgradu izgrađena prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina, vrlo vjerojatno će i druga vjetroelektrana biti izgrađena u Tomislavgradu.

Naime, u tijeku su intenzivni radovi na izgradnju objekata za Vjetropark Jelovača s 18 turbina, snage 36 MW. Investitor je F.L. WIND d.o.o. sa sjedištem u Donjem Brišniku, općina Tomislavgrad. Izvođač radova je A3 d.o.o. iz Širokog Brijega. Radovi su počeli u kolovozu 2017. godine a trebali bi biti završeni do kraja 2018. godine.

A kako izgleda doći na 1.500 metara nadmorske visine na Jelovaču, sjeverozpadno od Tomislavgrada, i pokušati vidjeti kako teku radovi možete pogledati na nekoliko fotografija u prilogu. Jedno je sigurno, vjetra neće nedostajati. U jednoj minuti ste potpuno izgubljeni kada nije moguće vidjeti niti par metara dalje od sebe, dok u sljedećem trenutku vjetar djelomično rastjera oblak i možete vidjeti kuda vodi put. Iako je ove nedjelje u poslijepodne bila vrlo slaba vidljivost, u jednom trenutku smo s Jelovače uspjeli vidjeti i vjetroturbine iznad Brišnika.

Vjetropark Mesihovina instalirane snage 50,6 MW trebao bi s proizvodnjom struje početi do kraja ove godine, a Vjetropar Jelovača, instalirane snage 36 MW, do kraja sljedeće godine. Nadamo se da će u međuvremenu završiti procedura za još neke vjetroparkove u Tomislavgradu koji čekaju dozvole čime će Tomislavgrad postati glavno središte proizvodnje struje iz energije vjetra.

 

Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Gospodarstvo - najnovije

Tra 25, 2018

OPG Kovačević: Držimo kvalitetu,…

Duvanjski kraj uvijek je bio poznat po…
Tra 25, 2018

Dogovorena realizacija izgradnje…

Izgradnje vjetroelektrane kod Livna novi je…
Tra 23, 2018

Uspješna konferencija na Kupresu:…

Danas je u Kupresu zaključena treća…
Tra 22, 2018

Violeta izabrana za najpoželjnijega…

Prema mišljenju bh javnosti, Najpoželjniji…
Tra 19, 2018

Eronetov marketing: 98 posto novca…

Hrvatske telekomunikacije Mostar objavile su…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME