White candle burning in the dark

Marijan Sabljić – Žilavi 25.2.1965. – 28.11.1991.

“Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.

Počivaj u miru Božjem,

tvoji najmiliji 

U spomen na Marijana Sabljića Žilavog iz Tomislavgrada (Bukova Gora), čovjeka koji je kao dragovoljac otišao braniti Lipik:

Od tromblona ili projektila manjeg kalibra smrtno je ranjen Marijan Sabljić Žilavi iz Tomislavgrada, a ranjeni su Damir Pihir i Ivica Šimunović. Najteže je ranjen Damir Pihir koji kaže: Povukli smo se u drugu kuću s lijeve strane u Filipovačkoj ulici. Tu su bili, Žilavi, kum Mišo Franješević, Ivica Šimunović Gusan, Mladen Ivošević, ja i još neki. Na motoroli slušamo da su poginuli Zoki, Gadafi i Klasnić. Ruda je došao do nas i rekao nam da čekamo jer ide po pomoć u Donju Obrijež. Nema ni Rude, ni pomoći. Onda su došli neki dečki, ali i oni su se zabili po lokalnim kućama. Lipik gori, puca se na sve strane. Dolaze, čujemo ih kako galame i pjevaju. Budući da nam pomoć ne stiže, Mladen Ivošević odlučuje da se povučemo na Tabor. Tada već mrak pada. Izlazimo iz kuće. Žilavi otvara ulazna vrata, ja sam iza njeg. Pokraj ulazne kapije pada granata ili tromblon i smrtno ranjava Žilavog. Ja sam samo osjetio udarac u prsa. Ostao sam stajati, ali mi je ubrzo došlo slabo. Kum Mišo me polegao u kadu. Tada je došao Čuso ili Feltrin traktorom kojim smo evakuirani na Tabor.

Ivica Šimunović Gusan lakše je ranjen: Ja i još neki povlačimo se do punkta kod Ljerke pa u Špacirovu kuću na početku Filipovačke ulice. U jednom trenutku odlučili smo se izvlačiti prema Taboru. Došli smo do vrata kada je pala granata. Geleri su pogodili dragovoljca iz Tomislavgrada Marijana Sabljića Žilavog, samo je rekao: “U srce me pogodi”, te je pao na mene .Damir Pihir pogođen je u prsa,a ja lakše po nogama.Uvukli smo ranjene u kuću i pozvali pomoć. Sabljić je imao tako malu rupu na srcu, stavili su mu flaster da ne krvari. Pihir je jaukao, a Sabljić potiho stenjao. Bojali smo se da će nam neprijatelj baciti bombu kroz prozor, toliko je bio blizu. Tada je traktorom s Tabora došao Dario Feletrin. Ukrcali smo ranjene i krenuli na Tabor. Čim smo krenuli prema Prekopari, Sabljić mi je izdahnuo na rukama.

27.i 28. studeni najkritičniji su trenuci u obrani Lipika. Neprijatelj je potisnuo hrvatske snage na periferiju Lipika i Tabora, jaki otpor i noć su ga spriječili u daljnjem prodoru. (Ulomak iz knjige Kako se branio Lipik).