Danas, u subotu, 9. travnja, navršavaju se 53 godine od političkog ubojstva Mirka Ćurića u Münchenu. Za taj grozni jugokomunistički-Udbin zločin još uvijek nitko nije odgovarao, piše Fenix-magazin.

Mirko Ćurić rođen je 5. ožujka 1932. u selu Korita kod Tomislavgrada. Emigrirao je u Njemačku u travnju 1957. godine. Kao i većina tada novopridošlih hrvatskih emigranata egzistenciju je osiguravao radeći razne teške fizičke poslove.

Kad je uštedio nešto novaca, zakupio je i vodio jedan restoran u Münchenu.

Ćurić je po običaju dolazio u 8 sati u svoju gostionicu. Tako je bilo i ujutro 9. travnja 1969. Ovoga puta na ručki vrata našao je obješenu najlonsku vrećicu s nekakvim otpacima.

Ne sluteći ništa sumnjivo, pokušao ju je skinuti s vrata. No, čim ju je dotaknuo, odjeknula je snažna eksplozija. Izdahnuo je istoga dana u münchenskoj bolnici.

Ćurićevo ubojstvo nije iznenadilo njemačku policiju, kojoj je otprije bilo poznato da se njegovo ime nalazi na trećem mjestu liste za likvidaciju jugoslavenskoga konzula u Münchenu Save Milovanovića.

Izvor: KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE RATNIH I PORATNIH ŽRTAVA (Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu)

Nadbrobni spomenik pok. Mirka Ćurića / Foto: Fenix (D. Cotić)
Nadbrobni spomenik pok. Mirka Ćurića / Foto: Fenix (D. Cotić)

Fenix-magazin/SIM/D. Cotić/tc