Američka agencija za oceane i atmosferu NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i NASA su ovoga mjeseca objavile svaka svoje podatke o klimatskim promjenama na Zemlji, odnosno velikom globalnom zagrijavanju koje proživljavamo. Zagrijavanje Zemlje i dalje je u porastu, a posebno zabrinjava činjenica da je ovoga listopada niz natprosječno toplih razdoblja na globalnoj razini dosegao 406 uzastopnih mjeseci. Za usporedbu se uzima prosjek temperatura zabilježenih tijekom 20. stoljeća.

Posljednji puta globalna je mjesečna prosječna temperatura zabilježena u veljači 1985. godine – pa nitko mlađi od 33 godine nikada nije doživio mjesec hladniji od prosjeka. Barem ne na ovom planetu. Napomenimo i da je 2018. godina za sada četvrta najtoplija dosad zabilježena, dok prošlih pet godina čine top 5 najtoplijih u povijesti.

Iako je mjesečni porast ponekad tek djelić stupnja veći od prosjeka, dugoročni trend rastućih temperatura sasvim je jasan i na njega znanstvenici koji se bave klimom upozoravaju već godinama. Uz ove podatke, evo još nekoliko činjenica koje im idu u prilog, a tiču se prošlog mjeseca:

  • 10 najtoplijih listopada zabilježeno je nakon 2003. godine,
  • Od 2014. do 2018. listopadi su bili najtopliji u povijesti,
  • Rekordne temperature zabilježene su u gotovo svim dijelovima svijeta,
  • Nešto hladniji listopad zabilježen je tek u dijelovima Kanade, SAD-a i Kine,
  • Središnja i istočna Rusija i Aljaska zabilježile su i do 5°C više temperature od prosjeka.

Bug.hr