U Vitezu je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine održana sjednica Hrvatskoga narodnoga sabora.

Nakon sjednice mediji su prenijeli vijest kako se na sjednici većina članova Predsjedništva HNS-a izjasnila kako je za zajednički nastup na predstojećim izborima.

Budući se sjednica održavala na blagdan svetog Josipa, a kako sam za taj dan već imao planirane obveze nisam ni mogao biti u Vitezu i o toj činjenici sam na vrijeme (još u pripremi sjednice) izvijestio tajništvo HNS-a.

Kako nisam bio na sjednici, jasno je da nisam niti mogao kao član Predsjedništva raspravljati na ovu temu.

Budući se u priopćenju koje je objavljeno nakon sjednice niti jednom riječju ne spominje tko je, a tko nije bio na sjednici, niti se navodi koje su to stranke podržale mogući zajednički nastup, pojedini mediji vijest su objavili na način da se u javnosti mogao steći dojam, kako je postignut dogovor o zajedničkom nastupu. Želim u osobno i u ime HDZ 1990, jasno osuditi takav vid izvještavanja.

Također, kada već Predsjedništvo HNS-a nije jasno i korektno u svom priopćenju navelo tko je bio nazočan na sastanku, tko čini većinu u Predsjedništvu te tko je podržao ovakav prijedlog, imam obvezu, a radi istinitoga i objektivnoga informiranja javnosti, kazati sljedeće:

HDZ 1990 je na sjednici Središnjega odbora održanoj u Kupresu, 14. listopada 2017. godine donio Odluku o samostalnom izlasku na Opće izbore 2018. godine.

Ova odluka najvišeg stranačkoga tijela, između dva sabora, jasno obvezuje, kako mene kao predsjednika, tako i sve članice i članove HDZ 1990.

O našoj Odluci i samostalnom nastupu upoznato je Predsjedništvo HNS-a, te stoga još više čudi jučerašnje priopćenje.

Zbog svega navedenog još jednom izražavamo svoje negodovanje načinom na koji se priopćenjem sa sjednice oglasilo Predsjedništvo HNS kao i zbog pokušaja pojedinih medija da načinom objave toga priopćenja u javnosti pokušaju stvoriti dojam kako je jučer u Vitezu dogovoren zajednički nastup na predstojećim izborima.

Onima koji još uvijek iz njima znanih razloga nisu razumjeli Odluku Središnjeg odbora HDZ 1990, po tko zna koji put ponavljam:

HDZ 1990 će na ove izbore izići jedino u zajedništvu s hrvatskim narodom.

HDZ 1990 će na ove izbore izići u zajedništvu s narodom porušene, protjerane i napaćene Posavine, u zajedništvu s narodom ponosne Središnje Bosne, u zajedništvu s narodom prkosne Hercegovine i u zajedništvu sa građanima svakog pedlja Bosne i Hercegovine, kojima je DOSTA laži i obmana.

HDZ 1990 će na ove izbore izići i u zajedništvu s onim strankama i pojedincima koji su spremni konačno kazati DOSTA politici HDZ BiH, kazati DOSTA politici i nositeljima politike koja je kroz više od dvije decenije svoga djelovanja, sa stoljetnih ognjišta potjerala i trbuhom za kruhom u svijet otjerala više Hrvata nego sve ratne strahote devedesetih godina.

HDZ 1990 će se kroz takav nastup na izborima boriti da se svakom čovjeku vrati dostojanstvo i vjera u bolje sutra.

 

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990