Župaijski sud u Livnu ukinuo je presudu kojom su na uvjetne jednogodišnje kazne zatvora zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti bili osuđeni Tomislav Pavković (31), Ante Tokić (28), Ivan Petrović (31), Jako Jakovljević (30), Marko Gavran (26), Mario Zlomislić (27), Slavko Ivanković (28) i Josip Pavković (28).

Obrana optuženih, koju zastupaju odvjetnici Perica Babić, Nada Dalipagić, Jozo Ćurić, Jerko Gavran i Zdravko Rajić, uložila je žalbu na presudu, a Županijski sud Livno utvrdio je da prilikom donošenja prvostupanjske presude nisu konkretizirane radnje svakoga od optuženih.

Sud je utvrdio i da su provedena nezakonita vještačenja plinske boce, koja je bila predmet izvršenja kaznenog djela, te je predmet vraćen na prvostupanjski sudski postupak.

Prema navodima iz optužnice, ova grupa mladića je u noći sa 14. na 15. kolovoza 2015. godine konzumirala alkohol u većem broju ugostiteljskih objekata na području Posušja, nakon čega su se dogovorili da odu u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi digli džamiju u zrak i prestrašili tamošnje stanovnike.

Kupili su bocu plina koja se koristi u domaćinstvima i potom su se sa dva vozila uputili ka Omerovićima. Zaustavili su se ispred džamije te su ispred ulaznih vrata dvorišta džamije ostavili plinsku bocu, iz koje su povremeno ispuštali plin.

U međuvremenu su staklenom bocom razbili zadnje vjetrobransko staklo na Passatu u vlasništvu Seme Nuhić, nakon čega su se vozilima odvezli ispred kuće Zajima Đulića.

Uz galamu, mještanima su psovali “balijsku majku” te im upućivali prijetnje govoreći: “Gotovi ste!” Također, napali su Zajima Đulića, na čijem su Mercedesu, također, razbili vjetrobransko staklo, kao i Zijada Đulića, a u svom pohodu razbili su prozor na kući Alije Rahmanovića.

Dnevni avaz/Tomislavcity