Nakon zadnje sjednice OV Tomislavgrad, zbog događanja na istoj, osjetio sam potrebu da se obratim duvanjskom puku, a to do sada nisam učinio pošto je bio Veliki tjedan i katolički blagdan Uskrs i zato što ni dan danas ne mogu shvatiti zašto se sve ovo događa.

Naime, na zadnjoj sjednici OV tražio sam da se kao točka dnevnog rada uvrsti i odavanje počasti minutom šutnje za mučene, nestale i mučki pobijene bugojanske Hrvate.

Tih dana, dakle u vrijeme održavanja zadnje sjednice OV Tomislavgrad, pokopana su 4 identificirana tijela bugojanskih Hrvata, pronađena nakon tolikih godina na lokalitetu Rostovo. Kako su istražitelji utvrdili po posmrtnim ostacima, ubijeni pripadnici HVO-a su  prije smrti zlostavljani i mučeni do smrti, a ovaj strašni zločin počinili su pripadnici takozvane postrojbe Armije BIH. Poznato je da se traga za još 15 posmrtnih ostataka bugojanskih Hrvata. Iskreno se nadam da će obitelji konačno pronaći njihove zemne ostatke i dostojno sahraniti svoje sinove.

Nakon mog prijedloga za govornicu je istupio potpredsjednik OV koji je svojim izlaganjem  nastojao omalovažiti moj prijedlog  te u svom izlaganju naveo da je u to vrijeme jedina regularna vojska na području BiH bila Armija BiH. Na moje čuđenje i čuđenje svih prisutnih takvoj izjavi se suprotstavila samo oporba i predsjednik OV Tomislavgrad da bi se potom isti demantirao, prilikom glasanja o ovom prijedlogu.

Građani Tomislavgrada, pripadnici HVO zar smo dočekali da za fotelju i vlast u našoj općini od strane vladajućih: HNP i HDZ 1990 dopušta vrijeđanje i omalovažavanje žrtve koju smo podnijeli u Domovinskom ratu i da je taj isti vijećnik SDA-a i dalje vladajuća većina a još k tome i zamjenik predsjednika OV Tomislavgrad? Kao čovjek osuđujem svaki zločin i nikom ne smetam da iznese svoj prijedlog o svemu ali pritom ne mogu prijeći preko smišljenog vrijeđanja i ponižavanja od strane drugih! Što bih ja trebao? Pitati načelnika o čemu smijem govoriti i što predlagati? Ovo je jedina općina u BIH u kojoj je ovakva ekipa vladajućih, kojoj ovo nije prvi put da ponižava svoj narod, samo zbog vlastitog interesa i fotelje koja je uvijek na prvom mjestu.

Pitam se jesu li i braniteljske udruge u Tomislavgradu upoznate s ovim? Koliko znam, nisu se oglasile povodom ovog događaja i ovakvog vrijeđanja njih samih, iako bi im upravo takvo što trebalo biti na prvom mjestu.

Napominjem da se o ovom prijedlogu za uvrštavanje točke dnevnog reda odavanje počasti minutom šutnje za mučene, nestale i mučki pobijene bugojanske Hrvate glasalo a da vladajući vijećnici nisu podržali moj prijedlog. Neka je na njihovu sramotu.

Želim istaknuti još jednu činjenicu. Kada je došao red i proračun tražio sam slijedeći amandman:

– Pomoć obiteljima umrlih duvanjski branitelja.

Pojašnjenje: Tražio sam da se nakon smrti svakog duvanjskog branitelja obiteljima dodjeli jednokratna novčana pomoć u iznosu 2.000 KM na ime subvencije troškova sahrane i pomoći obitelji.

Ne usvaja se! Zašto su vladajući i načelnik protiv? Može li itko ovo shvatiti? Branitelji pitam vas zašto? Zašto moj prijedlog ne valja, je li ja u nečem griješim, možda zato što neću da šutim? A pred izbore svima su bila puna usta branitelja! Jeste li vi ove osobe podržali na izborima?

Kada sam ovo predlagao, nisam gledao na nacionalnost, mislio sam na sve one koji imaju status branitelja, a mišljenja sam da je to najmanje što općina Tomislavgrad može učiniti za ovu populaciju u znak zahvalnosti. Kako stvari stoje vladajući sebe rješavaju a nama su stavili breme života na ramena, i pustili da našu egzistenciju rješavaju zemlje zapadne Europe.

I još nešto: Koliko vidim, nije bitno je li prijedlog dobar, već je bitno tko ga predloži!

Ali svaka sila za svog vakta.

HSP – Pravaši, vijećnik Ivica Kelava