Nakon što su na prošlotjednom online zasjedanju dobile potporu većine u Zastupničkom domu, izmjene i dopune proračuna FBiH ovog su tjedna s 32 glasa “za”, 14 “protiv” i četiri suzdržana potvrđene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je omogućeno da stupe na snagu, piše Večernji list BiH.

Očuvanje gospodarstva

Dom naroda pod predsjedanjem Tomislava Martinovića i uz mjere epidemiološke zaštite nije zasjedao online jer ima manje izaslanika u odnosu na broj zastupnika u Zastupničkom domu. Potvrdom u Domu naroda Parlamenta, Federacija BiH dobila je rebalansiran proračun u iznosu nešto većem od 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više u odnosu na proračun za 2020.

Predstavnici Vlade BiH naglasili su kako je ovime napravljen prvi korak u borbi s negativnim posljedicama epidemije koronavirusa na gospodarstvo jer je za potrebe pomoći realnom sektoru osigurano 500 milijuna KM. Dom naroda potvrdio je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakon o izvršenju proračuna. Usvajanje obaju dokumenata pratio je niz kritika izaslanika iz oporbenih stranaka na koje je odgovorila Jelka Milićević, federalna ministrica financija i dopredsjednica Vlade FBiH.

“Izraditi rebalans bio je najteži zadatak ove Vlade. Potpuno razumijem sve one koji su nezadovoljni ovim prijedlogom jer ni mi sami nismo zadovoljni, ali bili smo svjesni što je to realno moguće u situaciji u kojoj smo se našli”, kazala je ministrica financija i dopremijerka FBiH Jelka Milićević. Uz gospodarstvo, značajan dio sredstava preusmjeren je prema županijama, gradovima i općinama.

“U pitanju su razine vlasti koje nose najveći teret krize zbog pandemije koronavirusa”, kazao je Ivo Tadić, predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda. Nakon što su zauzimanjem Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu osigurana dodatna sredstva od 200 milijuna maraka za navedene razine vlasti, zahvaljujući izaslanicima Kluba Hrvata u Domu naroda, posebnim zaključcima prilikom raspodjele kreditnih sredstava, uz broj stanovnika prema popisu iz 2013., uveden je dodatni kriterij za dodjelu sredstava županijama s manjim brojem stanovnika.

Usvojeni su zaključci Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda te izaslanika Ivana Ivića kojima su, uz broj stanovnika prema popisu iz 2013., pojedinim županijama osigurani i dodatni kriteriji prilikom raspodjele kreditnih sredstava. U pitanju su županije Posavska, Bosansko-podrinjska i Hercegbosanska. U slučaju prvih dviju broj stanovnika množit će se s ponderom 2, a u slučaju Hercegbosanske s 1,5.

Slijedi “koronazakon”

Potporu izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH dobila je i odluka o davanju suglasnosti na izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za ovu godinu, izmjene i dopune financijskog plana Fonda solidarnosti i odluka o načinu izvršenja rebalansa financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Usvojen je i prijedlog Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nepogode na teritoriju Federacije. Zbog za ovaj tjedan zakazanih sjednica u Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, Dom naroda ovog tjedna započetu izvanrednu sjednicu nastavit će u ponedjeljak.

Na dnevnom redu je prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazavanih pandemijom ili zvani “koronazakon”, kao i odluke o prihvaćanju zaduženja s međunarodnim financijskim institucijama.

vecernji.ba