Sapunica oko izbora Gradskog izbornog povjerenstva Livna (G.I.P. Livno) dosegnuti će svoj vrhunac na sljedećoj sjednici G.V. Livno. Najavljeni izbor članova ovog tijela u potpunosti je demaskirao iskrenost namjera vladajuće partije kada govori o tome da je Središnje izborno povjerenstvo (S.I.P.) nelegalan, ali i kada, sugestivno, u javnost plasira informacije o „bojkotu“ izbora. Niti će biti ikakvog bojkota, a činjenica da S.I.P. djeluje sukladno uputama iz središnjice, a ne sukladno volji G.V. Livno ponajbolje pokazuje kako je koalicija HDZ – DF jača nego ikada. Idemo redom.

S.I.P. je prihvatio razrješenje dosadašnjih članova kojima je istekao mandat i dao suglasnost na imenovanje dva nova člana G.I.P.-a Livno te zatražio pojašnjenje za trećeg člana kojeg je potvrdilo Gradsko vijeće. Taj dopis S.I.P.-a Gradskom vijeću gradonačelnik je krio jedno vrijeme u čemu smo ga javno ulovili. U međuvremenu Sud BiH usvaja žalbu jednog od kandidata na postavljenje jedne osobe od strane G.I.P.-a. Gle čuda, S.I.P. koristi tu presudu i bez ikakva objašnjenja povlači suglasnost i na drugog postavljenog člana G.I.P.-a, iako se nitko nije žalio na tu osobu i iako je sasvim je legalno izabrana u GIP.

Da se radi o dogovoru „Središnjice“ i S.I.P.-a govori činjenica da je S.I.P. na istoj sjednici opet vratio mandat starim članovima G.I.P.-a koje je prethodno razriješio i tako sada imamo isti onaj G.I.P. koji je posljednjih sedam godina nakon svakih izbora od Livna pravio grad slučaj kad je u pitanju integritet izbornog procesa.

Gradsko vijeće ponovno raspisuje novi natječaj za tri člana. Gle čuda, na prvom mjestu rang liste uspješnih kandidata se našao kandidat HDZ-a Josip Vidović za kojeg se već na sjednici S.I.P.-a od 18.11.2021. ustanovilo kako za to nema uvjete, jer je bio ovlaštena osoba ispred HDZ-a BiH na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine. Njegovim ponovnim izborom otvara se prostor da se žalbom sruši Odluka o njegovom imenovanju, kako bi S.I.P., dogovorno, neometano mandat nadzora izbornog procesa za Izbore 2022. dao starom sazivu.

Dakle, dvije su stvari iz ovog jasne. Prva, za vladajuću hrvatsku političku elitu aktualni saziv S.I.P.-a koji je imenovan nelegalno, itekako je legalan. Ne samo to, s njim se surađuje kvalitetnije i učinkovitije nego sa „partnerima“ iz HNS-a, pogotovo s obzirom na zaključke zadnje sjednice ove institucije. Drugo, HDZ se itekako sprema na izbore 2022., bez obzira što do izmjena izbornog zakona nije došlo. Po tko zna koji put, u javnosti se govori jedno, praksa potvrđuje nešto sasvim drugo.

Zašto se livanjske političke elite tako grčevito bore da zadrže potpunu kontrolu nad Gradskim izbornim povjerenstvom? Naravno odgovor je da sebi, izbornim manipulacijama, osiguraju još jedan mandat u nizu baš kao i do sada. Nisu uspjeli 2018. godine jer smo ih mi spriječili u tome. Ovaj put ništa ne ne žele prepustiti slučaju. Lobiraju se članovi biračkih odbora drugih stranaka, plasiraju se laži da položaj hrvatskog naroda u Županiji ovisi o mogućnosti trpanja kutija, a najveći adut za legitimizaciju izborne krađe je obaveza obračuna sa „mrskim“ Duvnjacima, koje se mora pobijediti ako ništa trpanjem kutija!

To je plan kojim se veterani livanjskog HDZ-a uz pomoć GIP-a planiraju vratiti u skupštinu Hercegbosanske županije.

Ovim putem, mi iz HRS-a, im poručujemo: već smo vas dva puta spriječili u kriminalnim aktivnostima prigodom izbornog procesa, opet ćemo! Možete imenovati novi G.I.P., ostaviti stari, bit će vam isto! Rezultate izbora će odlučiti volja naroda, a ne vas koji trpanjem u kutijama, nadodavanjem preferencija, utjecajem na biračke odbore i sl. želite utjecati na ishod izbora.

G.O. HRS Livno