burst

I ja sam imala milost posjetiti sveta mjesta našega spasenja i hoditi Isusovim stopama od Betlehema preko Nazarete do Jeruzalema. Ovaj milosni događaj trajao je od 16. svibnja do 23. svibnja 2019. godine.

„I bio je čovjek Bog i dobar i svet i blag, kud prošla je Njegova stopa tu rastao je mira sag! I bio je čovjek Bog i dobar i svet i tih, i svaka Njegova riječ bijaše zvonak stih. I sjeća se jezero tiho i čitava Galileja, i blistavi Jeruzalem i beskrajna Judeja. Očuva cijeli svijet o Njemu spomen čist!

Bio je čovjek, Bog i brat, a zvao se Isus Krist!

Upravo spomenuti redci ispisani su na priznanju o hodočašćenju u Svetu zemlju koju je ovoga svibnja pohodilo 25 vjernika iz duvanjskoga kraja te još tridesetak hodočasnika koji su im se pridružili iz Mostara.

Duvanjski župnik fra Slaven Brekalo koji je s njima hodočastio u sveta mjesta o tomu je na FB stranici Franjevačkoga samostana Tomislavgrad napisao sljedeće:

Već dvije tisuće godina, od kada je Božja noga u osobi Isusa Krista kročila ovom “dolinom suza”, vjerojatno ne postoji osoba obilježena križem Njegovim, a koja nije poželja koračati istim tim mjestima kuda je koračala Isusova noga – Svetom zemljom, Izraelom. Biti na mjestima gdje je bio Isus; moliti na mjestima gdje je molio Isus; dodirivati rukom ono što je doticao Isus; razmišljati o svome spasenju u štalici gdje se rodio i na Kalvariji gdje je podnio muku križa za nas, sigurno je vrhunac susreta Boga i spašenoga čovjeka, pa tako i nama iz naše župe koji smo hodočastili na ova mjesta. Naše hodočašće na sveta mjesta u Svetoj zemlji neopisiva su iskustva svakoga od nas. Nemoguće je to staviti u riječi i slike. Nemoguće je sve to spustiti i prizemljiti, jer Božje ostajstvo nadilazi svaku riječ i svaku sliku. Koliko god pokušaj bio promišljen i planiran uvijek ostaje na pokušaju. Punih šest dana u Svetoj zemlji otajstvo su i zbilja koja će uvijek biti utkana u naše biće svakoga od nas 58 hodočasnika koji smo ove dane proveli zajedno u jednom snažnom i iscrpljujućem, ali blagoslovljenom ritmu života.

Velika zasluga za ovo iskustvo, da doživimo Isusovu domovinu, pripada čovjeku koji nas je vodio i bio naš “domaćin” (vodič), našem domaćem fratru fra Antoniju Šakoti. Fra Antonijo je na nas prenio iskustvo koje je revno skupljao studirajući tri godine u Svetoj zemlji na izvorima i upijajući ne samo povijest i informacije svetih mjesta, već i puno više – mentalitet svih naroda koji žive na tim prostorima; I ono najvažnije – Božji duh koji se očituje na tim svetim mjestima. U naredno vrijeme pokušat ćemo prenijeti barem dio otajstva, kroz riječ i sliku, kojeg smo živjeli u Obećanoj zemlji.

Franjevački samostan Tomislavgrad/Tomislavcity

Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad/Tomislavcity