Posljedice pandemije osjećaju se u svim oblastima gospodarstva, a nemogućnost nabavke određenih sirovina i materijala za rad sve je veća.

Tako se i Tring d.o.o. Complete Engineering iz Gračanice, firma koja je vodeći proizvođač fiskalnih sustava za područje Federacije BiH i i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i strojarstva, našla u problemu.

U pismu koje su poslali Ministarstvu financija Federacije BiH, iz firme Tring istaknuli su nemogućnost osiguravanja rezervnih dijelova za fiskalne kase iz prethodnih generacija.

“Ključni razlozi za to su posljedice prouzrokovane pandemijom te novim pravilnikom, gdje su tačno definisani uslovi novih uređaja. Shodno tome, mi smo sve svoje strane dobavljače informisali i zajedno radili na planu nabavke elektronskih komponenti za nove uređaje te potpisali nove ugovore i obaveze po istom. Iz toga proizilazi da za uređaje starije generacije nismo u mogućnosti osigurati rezervne dijelove, osim za uređaje u garantnom roku, kako je i definisano u sada već starom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH”, stoji u pismu koje je potpisao direktor ove firme Nihad Hodžić.

Zamjenu fiskalnog modula i matične ploče, kažu, moguće je vršiti isključivo na fiskalnim uređajima koji su inicijalno fiskalizirani u periodu od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2021. godine.

Ostaje pitanje da li će oni koji imaju starije uređaje u Federaciji BiH ipak morati zamijeniti svoje fiskalne kase ili će ipak biti osigurani rezervni dijelovi i za starije uređaje, s obzirom na to da dosta gospodarstvenika u FBiH ima upravo takve.

Podsjetimo da je u rujnu Pravilnik o fiskalnim sustavima, kojim je bila predviđena obveza da gospodarstvenici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, iako nije prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, bio objavljen u Službenim novinama. Nakon toga, brojni gospodarstvenici, ali i oporba, usprotivili su se ovoj odluci federalne ministrice financija Jelke Milićević, ističući kako bi to bio ogroman udar za gospodarstvo. Isticali su kako bi nabava novih fiskalnih uređaja značila dodatni trošak od nekoliko desetina, pa i stotina tisuća maraka.

Nakon pritiska, sredinom prosinca Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH stavljen je izvan snage, nakon čega su i gospodarstvenici mogli predahnuti.

Klix.ba