Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje okuplja predsjednike 15 hrvatskih političkih stranaka u ovoj zemlji jednoglasno je osudilo nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana bh. Predsjedništva te ocijenilo da se bez promjene Izbornog zakona BiH u predmetu “Ljubić” neće moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH i na razini države, oko čega će ove stranke ubuduće nastupati jedinstveno, piše Večernji list BiH.
Ambijent nestabilnosti
“Predsjedništvo HNS-a jednoglasno je opredijeljeno da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH”, navodi se u zaključku.
“HNS i HDZ ostaju do kraja jedinstveni kada je riječ o zaštiti pozicije hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog. Vrlo je jasno naglašeno: apsolutno neprihvatljivim smatramo, pomalo iritantnim te politički apsolutno neodgovornim organiziranje, sustavno promišljanje i jednu jasnu strategiju kako hrvatskom narodu birati predstavnike na legitimnim razinama vlasti, što je suprotno i posljednjoj odluci Ustavnog suda”, rekao je Čović. Dodao je kako je Predsjedništvo HNS-a osudilo poruku izborom Željka Komšića za hrvatskog člana bh. Predsjedništva. 
“Vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman. Nažalost, s te strane se stvorio ambijent koji nudi nestabilnost. Predstavnici HNS-a, bez izuzetka, žele zaštitu hrvatskog naroda. BiH nikad neće biti jednonacionalna građanska država i mora zadržati duh Daytona”, rekao je Čović novinarima. 
Objasnio je i kako hrvatska strana u BiH ima potporu čelnika SNSD-a i budućeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o izmjenama Izbornog zakona. Pri tome su iz HNS-a BiH pozvali legitimno izabrane predstavnike ostalih dvaju konstitutivnih naroda, kao i predstavnike međunarodne zajednice, da zajednički postignu dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH.
 “Ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se provedu izborni rezultati. I točka. Apsolutno ne postoje. Nemamo izborni zakon koji to omogućava”, rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a koja je održana u Mostaru. 
Predsjednik Čović, koji je i odlazeći hrvatski član bh. Predsjedništva, izjavio je kako je hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vijeća Europske unije zastupao interese BiH odbijajući tvrdnje da se miješao u unutarnje stvari BiH.
Drugi se mogu ‘miješati’
“Sve ono što je Plenković rekao apsolutno podržavam jer to je interes BiH”, rekao je Čović u Mostaru nakon sjednice čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja 15-ak hrvatskih stranaka. 
Pri tome je Čović odbacio tvrdnje predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića (SDA) da se Plenković miješa u unutarnja pitanja BiH. 
“Zanimljivo je kako neke članice EU mogu davati svoje stavove o BiH, a kad to kaže zemlja koja nam je ujedno i prvi susjed te supotpisnik Daytona, onda to biva protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari BiH”, rekao je Čović i podupro Plenkovićev istup.