Foto: Tomislavcity

Hrvatska nezavisna lista Tomislavgrad (HNL) danas je u Tomislavgradu upriličila konferenciju za novinare. Uoči nadolazećih Općih izbora ovom prigodom predstavljen je stranački program s naglaskom na gospodarstvo, zdravstvo, školstvo, braniteljska pitanja te odnos prema Hrvatskom narodnom saboru i euroatlantskim integracijama. Program stranke pročitala je  Ivana Šarić jedna od 30 HNL-ovih kandidata za Skupštinu HBŽ-a, a novinarima su na raspolaganju bili: dr. Josip Perić, Ivan Krstanović, Matko Ćurković i Milan Raštegorac Komo.

Foto: Tomislavcity

Napominjemo da ova stranka zajedno sa strankama Hrvatskoga narodnog sabora ima 8 kandidata za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Među njima su dvojica iz HNL-a Ivan Krstanović i Zdravko Prka.

O tome zašto glasati za HNL govorio je dr. Josip Perić, aktualni zastupnik u Skupštini HBŽ-a koji se ponovno kandidirao za Skupštinu.       

– Predizborna kampanja ne traje mjesec dana, predizborna kampanja traje cijeli život. Dajte povjerenje ljudima koji su dokazali da znaju i mogu, ljudima koji su s Vama bili u ratu, u miru, u koroni i poslije korone, nisu bježali ni kad su bila daleko teža vremena, a neće bježati ni sada. Hrvatska nezavisna lista okuplja ljude koji žive od svoga rada, koji su se istinski dokazali u životnom i profesionalnom pozivu, a svoja stečena znanja i iskustva želimo podijeliti sa širom zajednicom i svima nama omogućiti bolji i sigurniji život.

Foto: Tomislavcity

Kakav izborni rezultat očekuje HNL?

– Naš program predstavlja principe na kojima želimo surađivati sa svima. Apsolutno nismo opterećeni ni pozicijama niti zapošljavanjima, kako je to do sada bio slučaj, jer ne želimo biti trgovačka koalicija već stvarno želimo nešto napraviti. Očekujemo dobar izborni rezultat, poštene izbore i zbog toga svima koji se nalaze u biračkim odborima i promatračkim misijama cilj je isti, osim onih koji misle da sa 100 ili 200 maraka, koliko plate biračke odbore, mogu manipulirati tim ljudima.

Tamo vas nitko ne gleda i nemojte dopustiti da morate dokazivati da ste za nekoga glasovali. Znači, sačuvajte svoje dostojanstvo i omogućite ljudima koji će upravljati vašim novcem najbolje što je moguće – dati za ovaj proračun najviše te omogućiti mladosti da ostane na ovim prostorima, ne po podobnosti već po čestitosti i struci. I neka me slobodno shvati kako god hoće: ljudi koji su preko noći završili nekakve fakultete, kako ih ja zovem „livadarke“ i „livadari“, ne bi smjeli biti u konkurenciji onima koji su to završili čestito i pošteno.

Stoga mladosti, ako želite da se nastavi ovakvo stanje, nastavite seliti i nastavite podržavati nekoga tko nije zaslužio. A ako se želite vratiti i živjeti na ovim prostorima s nekakvom perspektivom, onda se izborite za to.

U svim strankama ima čestitih i poštenih ljudi, samo pojedini ne mogu doći na red. Pošto predizborna kampanja traje cijeli život, gledajte s kim živite, kakav je on u osobnom životu i nakon toga odlučite za koga ćete dati glas.

Mi očekujemo četiri zastupnika u županijskoj Skupštini i bar jednoga u federalnom parlamentu. Nismo od onih koji obećavaju dva zastupnika i u Domu naroda. Ispada da mi ostali i ne moramo ići na izbore. Osim toga, oni su prijavljeni na više izbornih jedinica, doduše ne znam očekuju li po Srednjoj Bosni i Bihaću da će oni dobiti mandate, pošto su sami na listi i nekakvoj stranci, to ćemo još vidjeti, ali ja se time ne bi ponosio, ja bih se toga stidio.

Znate svakoga, svi smo mi ovdje zajedno, birajte one koji su se u životu dokazali i pokazali da znaju upravljati i sa svojim i s tuđim novcem i vrijednostima.

Mislim da imamo daleko najozbiljniji program i daleko najozbiljnije ljude koji to životom pokazuju. Većina nas je privatnih poduzetnika koji zapošljavaju i 300 – 400 ljudi, što je jako bitno.

Nama je cilj da i drugi imaju mogućnosti – jedino se gospodarstvom možemo izvući iz ove krize. Sve ostalo što se događa: da se zapošljava u javna poduzeća i na proračun je jednostavno kratkoga daha i to je samo kupovina biračke mašinerije. Kad se pođu zatvarati naše firme, vjerujte mi neće se puniti ni proračun. A ovo što sad govore da imaju novca je jasno – novca ima jer je sve poskupjelo, a PDV je taj koji puni proračun i taj bi novac trebalo vratiti svom građanstvu i zaštiti standard. Prvo i osnovno imati antiinflacijski i antirecesijski program da se zaštiti gospodarstvo, da se žurno donesu zakoni koji će smanjiti namete, a ne svaki dan uvoditi nove.

Ocjena predizborne kampanje?

– Želimo provoditi pozitivnu kampanju, ne želimo se osvrtati ni na što. Narodu nudimo nešto novo s mladošću i dokazanim ljudima. Imali smo situaciju da se pojedini članovi s naših lista napadaju, čak im se i fizički prijeti. Ne znam iz kojih razloga i zašto. Želimo samo poštene izbore. Na poštenim izborima tko pobijedi, skidamo kapu. A ako mi budemo u prilici, radit ćemo opet u interesu svih nas. Preuzimamo odgovornost i odgovaramo za sve. Potrudit ćemo se i da koalicijski partneri rade sukladno zajedničkom programu: da se ujedinimo i stvorimo vlast na osnovu programa, a ne da se u trgovačkoj koaliciji borimo tko će koliko imati ministarstva, agencija, upravnih odbora, itd. Nikad nitko od takvih nije odgovarao, bez obzira na rezultate.

Z.S./Tomislavcity