U Tomislavgradu je danas održana 7. izvanredna sjednica Skupštine Hercegbosanske na čijem dnevnom redu su bile dvije točke. Zastupnicu su usvojili Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednome zemljištu, u skraćenom postupku. U obrazloženju toga Zakona, resorni ministar Božo Perić kazao je da je razlog donošenja ovoga Zakona presuda Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Glamoč koja nije konzultirana kod donošenja Zakona. Kako je naveo, razlog donošenja spomenutoga Zakona je i činjenica da se pojedina rješenja u temeljnome zakonu nisu pokazala učinkovitim.

Donošenjem ovoga Zakona napokon će se stvoriti pravna mogućnost da načelnik može potpisati zakup o korištenju poljoprivrednog zemljišta s poljoprivrednim proizvođačima, a što do prije dvije ili tri godine nije bilo moguće, kazao je resorni ministar Perić.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin upoznao je zastupnike o pismu namjere s ciljem formiranja zajedničkoga poduzeća između švicarskih tvrtki i tvrtke u vlasništvu Livnjaka Pere Vrdoljaka (IMRES Smart Greenergy) a koji bi se bavili obnovljivim izvorima energije vjetra i sunca, gradnjom reverzibilne hidrocentrale  te ispitivanjem mogućnosti izoliranja vodika s ciljem smanjenja emisije CO2.  Istaknuo je da se na ovaj način obratio Skupštini budući da HBŽ nema zakon o javno-privatnome partnerstvu.

Na današnjoj sjednici Skupštine HBŽ-a  usvojen je Zaključak kojim se daje suglasnost Vladi HBŽ-a da s navedenim investitorima otvori priču o mogućnosti daljnjih ulaganja u obnovljive izvore energije na području naše Županije.

Tomislavcity