Grčka je poslala diplomatsku notu Njemačkoj pozivajući da otvore raspravu o ratnoj odšteti, objavilo je u utorak grčko ministarstvo vanjskih poslova. Grčki parlament u travnju je odobrio da se krene u diplomatsku kampanju kako bi pritisnuli Njemačku da isplati milijarde eura za štetu počinjenu tijekom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, a za što Berlin tvrdi da je odavno riješeno, prenosi Bljesak info.

Njemačka se u prošlosti ispričala za nacističke zločine, no nije bila voljna ponovno otvoriti razgovore o reparacijama. “Grčka vlada poziva njemačku vladu na pregovore p praktičnom ispunjavanju naših zahtjeva koji su posebno važni grčkom narodu, kao moralno i materijalno pitanje”, kažu u ministarstvu.

Grčki ambasador u Berlinu diplomatsku je notu u utorak uručio njemačkom ministarstvu vanjskih poslova. Grčka je pretrpjela velike gubitke tijekom njemačke nacističke okupacije te se pitanje reparacija ponovno pokrenulo u vrijeme dužničke krize 2010. Brojni Grci krive Njemačku za bolne mjere štednje nametnute u zamjenu za milijarde eura kredita.

Grčki parlamentarni odbor je 2016. procijenio kako bi odšteta iznosila više od 300 milijardi eura, no u nedavnoj odluci parlamenta nije naveden točan iznos. Potez ljevičarske vlade uoči izvanrednih nacionalnih izbora idućeg mjeseca mogao bi dodatno zategnuti odnose s Njemačkom.

Foto: Getty Images