Gospodin Ante Čulo, tvrdi da se novo dječje igralište u Tomislavgradu gradi na “otetoj zemlji”. Nakon što smo objavili dva afirmativna članka o izgradnji dječjeg igrališta na Trgu dr. Franje Tuđamana u Tomislavgradu, upozorava nas da je zemlja na kojoj se gradi igralište privatno vlasništvo te da bi bilo u redu s tom činjenicom upoznati i duvanjski puk.

U svome pismu navodi:

Poštovani,

na portalu Tomislavcity.com objavili ste 5.5.2022. godine članak koji ima naslov „Voli ga k’o Duvnjak drvo“.

Uz tekst članka objavili ste i četiri fotografije, s lica mjesta, koje ilustriraju tekst. Tema članka je povijesni odnos Duvnjaka prema drveću, odnosno odnos prema jednome stablu koje se nalazi „na mjestu novoga dječjeg igrališta na Trgu dr. Franje Tuđmana.“

Vjerojatno niste znali za povijest zemljišta na kome se počelo graditi dječje igralište, odnosno da postoji i „druga strana medalje“.

U članku ste naveli: „Do sada je bilo uobičajeno da se pri bilo kakvoj gradnji najprije ukloni zelenilo i sva stabla, pa poslije, ako se zasade-zasade.“

Međutim, do sada je bilo „uobičajeno“, čak je i zakonska obaveza da se prije bilo kakve izgradnje riješe imovinsko-pravni odnosi na parceli na kojoj se planira bilo što graditi. Od vaših prethodnih navoda o uklanjanju, ostalo je samo da su vladajući od 1954. godine uklonili iz BiH vlasnike k.č.222 (oznaka iz zemljišnih knjiga) i većinu njihovih nasljednika, od kojih je do sada izvan BiH nastalo dvadesetak obitelji.

U članku ste naveli: „Ovdje je već formirano stablo s velikom krošnjom sačuvano i pružit će hlad dječici pri igri na novom igralištu čiji se završetak očekuje s velikim nestrpljenjem.“

Čekajući povrat svoje k.č.222 u „hladu“ grobova i grobnica su već dvije generacije vlasnika k.č.222, a njihovi živi nasljednici čekaju povrat k.č.222, s velikim nestrpljenjem.

Da se ne bi ponavljao, pročitajte u privitku ovoga teksta priložen:

– Zahtjev za hitnom obustavom radova

– Skicu identifikacije k.č.222.

– Dio presude mjerodavnog županijskog suda, od 17.12.2021. godine, o poništavanju odluka o otimanju privatnog zemljišta.

Gospodin Čulo, ponudio je na uvid nekoliko fascikli u kojima čuva dokumentaciju vezanu za navedeno zemljište. Ostaje pri svome da se radovi izvode bespravno. Također navodi da je zahtjev za hitnom obustavom radova uputio mjerodavnima u Općini Tomislavgrad, te predsjedniku OV Tomislavgrad i svim vijećnicima.

Tomislavcity