Ako je suditi prema podacima o uvozu automobila u Bosnu i Hercegovinu, u državi se ne mogu vidjeti znakovi financijske krize. U deset mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 65.118 automobila vrijednih 718,499.359 maraka. U prijevodu, građani BiH na automobile mjesečno troše nešto više od 70 milijuna maraka, piše Večernji list BiH. Ako ćemo ići još detaljnije u analizu podataka, od ukupnog broja uvezenih automobila u BiH, njih 56.415 je rabljeno, dok su 8703 nova. Država također može biti zadovoljna ovih rezultatima jer je na pristojbama za uvoz automobila zaradila 158,9 milijuna maraka.

Nadmašit će 2017. godinu

– Ako se ovaj trend nastavi i u prosincu, uvoz automobila u BiH nadmašit će prošlogodišnji koji je iznosio 836,2 milijuna maraka. U odnosu na, primjerice, 2013. godinu, uvoz automobila u BiH je skoro udvostručen – rekli su za Večernji list iz Uprave za neizravno oporezivanje. Rekorder u cijeni automobila koji su uvezeni u BiH je Porsche. Dva automobila ove marke, tip 911 GT2/kupe, kupljena su u BiH. Jedan je plaćen 433.175 maraka, a drugi 439.304 marke. Iza njih je model Ferrari F 142 488 Spider koji je plaćen 420.704 KM. Na četvrtom mjestu je Mercedes Benz G500 čija je cijena bila 363.186 KM. – Ova četiri automobila plaćena su 1,66 milijuna maraka, a ostali u top 10 plaćeni su manje od 300.000 KM. Na 10. mjestu je Porsche Panamera T koji je plaćen 244.488 maraka – ističu naši sugovornici iz UNO BiH. Na prva tri najskuplja automobila pristojbe plaćene državi su u iznosu od oko 75.000 KM. U prijevodu, samo pristojbe koštaju kao jedan jednosoban stan u novogradnji u Mostaru. U ranijim godinama nije bilo kupnje ovako skupih automobila u BiH, što samo pokazuje kako u državu dolaze neki novi trendovi. Također, kupovano je manje rabljenih automobila.

Pozitivni pomaci

Ovogodišnji rast u odnosu na prošlu godinu će biti između pet i 10 posto, odnosno nekoliko desetina milijuna maraka. Očito je kako se gospodarska slika popravlja jer u protivnom imali bismo silazni trend na ovome polju.

– Ako se građani lakše odlučuju na obnovu voznoga parka, onda možemo reći kako ima pozitivnih pomaka u domaćoj ekonomiji. Očekivanja su da će iduće godine doći do velikih promjena i novoga rasta jer su cijene automobila s dizelskim motorima u padu i većina građana će se vjerojatno odlučivati na kupnju novoga metalnog ljubimca.

Razloge za ovakve pomake treba tražiti i u činjenici da su kamate na kredite znatno manje nego prijašnjih godina, tako da građani lakše ulaze u nova zaduženja – zaključili su naši sugovornici. Kada se novac uložen u kupnju vozila podijeli s brojem uvezenih, dobije se prosječna cijena nešto veća od 11 tisuća maraka. Prije četiri godine taj iznos je jedva prelazio 7500 konvertibilnih maraka.

vecernji.ba