U nedjelju 13. lipnja 2021. godine proslavili smo blagdan sv. Ante Padovanskoga, zaštitnika župe Grabovice. Svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je biskup u miru mons.Ratko Perić u suslavlju brojnih svećenika, a pjesmom ga uveličao župni zbor, animiran našim mladim sviračima. Svetom misnom slavlju prethodila je svečana procesija sa svečevim kipom kroz dvorište župne crkve uz pjevanje Litanija svih svetih.

Prenijevši srdačne čestitke mjesnoga biskupa Petra Palića župniku i župljanima, biskup je Ratko otpočeo nadahnutu propovijed u kojoj je, prateći životni put sv. Ante, istaknuo kako je sv. Ante bio vrhunski propovjednik, crkveni naučitelj, koji je na originalan način tumačio Kristovo evanđelje. Bio je osobito vješt u tumačenju Isusovih prispodoba, ostavivši pisano djelo ″Svečani govori″. Prema prispodobama, koje smo čuli u evanđelju, Kraljevstvo je Božje kao sjeme zasijano u srcima ljudi, kojemu Bog daje snagu da se razvija i raste između vjetrova, strasti i oluja te iznikne stabljika sa tridesetostrukim, šezdesetostrukim ili stostrukim urodom. Kako će se Kraljevstvo, zasijano u srcima ljudi, dalje razvijati ovisi o našoj vjeri, životnom svjedočenju i odazivu na Božji poziv, baš kao što nam je sv. Ante vlastitim primjerom pokazao – rekao je biskup Perić.

Na završetku misnoga slavlja župnik don Blaž Ivanda zahvalio je Bogu na ovom svečanom događaju, biskupu Ratku za njegovu nazočnost u buškoblatskom kraju, svim svećenicima suslaviteljima, ispovjednicima i predvoditeljima trodnevne priprave za blagdan, župnome zboru, a napose novoosnovanoj grupi mladih glazbenika na animiranju liturgijskog slavlja te župljanima za sudjelovanje u akcijama uređenja crkvenog prostora. Zatim je župnik pozdravio sve hodočasnike i štovatelje sv. Ante, svim župljanima čestitao blagdan njihova nebeskog zaštitnika, a imendan nositeljima imena današnjeg svečara.

Kaja Beljan/Tomislavcity
Foto: Tomislav Kovač