Priopćenje GO HRS Livno prenosimo u cijelosti:                             

Od početka mandata nove gradske vlasti nismo čuli konkretan prijedlog i plan za rješavanje nagomilanih problema posebno onih osnovnih, komunalnih koji bi trebali biti prioritet djelovanja jednog Grada.

Vijećnici HRS-a su, teškom mukom, uspjeli doći do nekih konkretnih podataka o projektu vodovodni prsten koji još nije završen. Ustanovili smo da Livnjaci duguju 10 milijuna maraka samo za ovaj projekt. Ono na što još nismo dobili odgovor je kad će se dugovi početi plaćati i što znači citat iz ugovora o kreditu s ustrijskom bankom „kredit pod koncesijskim uvjetima“?

Znači li to da, u slučaju ako nećemo vraćati kredit, netko postaje koncesionar našeg vodovoda?! Zašto se po drugi put dogovara odgoda plaćanja duga po ugovoru (klasičnim HDZ vezama do legitimne Jelke Miličević) i što je sa zateznim kamatama na sve godine odgode plaćanja dugova!?

Voda u vodovodu je, bar po subjektivnom mišljenju Livnjaka, sve lošije kvalitete i puna klora. Prilikom nedavne nepristrane procjene stanja sekundarne vodovodne mreže u gradu Livnu, ustanovilo se da imamo najlošiju vodovodnu mrežu u cijeloj FBiH i da preko 200 % gubitaka u toj mreži proizvodi ogromne financijske gubitke, dok nam Bistrica ljeti opada na razinu smrdljivog kanalizacijskog potoka. Kako ćemo sad uzeti novi kredit da popravimo gradsku mrežu kad seoske nismo ni izgradili, a kredit od regionalnog voda ne vraćamo!?

„Privremeni“ odvoz smeća u livanjsko polje traje već cijelo desetljeće, deponija izgrađena na kredit je još uvijek prazna. Koliko smo uzeli kredita za „Li -čistoću“ ne zna nitko osim direktora, kredit naravno ne vraćamo, a  sud je već počeo rasprodavati na kredit kupljene strojeve. Kredit i kamate za kupnju ovog stroja ćemo platiti svi mi, dok je „kombinirka“ Li čistoće prodana od strane suda da se namire troškovi neisplaćenih plaća samo jednog HDZ kadra koji je uposlen u Li čistoću, koja (Li čistoća) sve ove godine (osim trošenja kredita) nije radila ništa.

Kad će se napokon uvesti reda u odlaganje smeća u Gradu?!

Projekt kanalizacije, koja sve ove godine iza rata u Livnu teče ravno u naše rijeke, je neslavno završio u blatu i vodi. Bar za sada, jer su nedavno i službeno zatrpane otvorene rupe u Žabljaku. Na temelju lošeg projekta se ušlo u izvođenje radova te položilo i cijevi na cijevi, sve je nadzor potpisao, izvođač uredno fakturirao a od kanalizacije uz Žabljak do daljnjega čini se ništa!?

Tko se usudio potpisati loš projekt i kasnije ispostavljene situacije za izvedene radove a na kraju sve samo zatrpati pod zemlju? Livnjacima ostaje da taj posao plate. Hoće li itko ogovarati za katastrofalno pripremljeni projekat?

Hrvatska republikanska stranka je na sve ovo upozoravala tijekom kampanje, i sada nakon gotovo godinu dana što je Luka Čelan netragom nestao nudimo rješenja da se stvari pomaknu s mrtve točke. Naša četiri vijećnika u klubu ne mogu mijenjati način rada u Gradu, ali mogu davati prijedloge koji će na najefikasniji način pomoći u rješavanju neodgodivih problema. Iz tog razloga od početka mandata traže podršku u Gradskom vijeću da svi zajedno povećamo prihode Grada kroz pravičnu naknadu za korištenje voda Buškog jezera.

Jedini način da se proračun grada poveća je taj, drugog bar u kratkom roku nema. Dok su naši vijećnici predlagali inicijativu da se, po uzoru na Ramu, uvede posebna vodna naknada HEP-u, zapravo tvrtki kćeri osnovanoj u Livnu CS Buško blato d.o.o., drugi su sa brane jezera iz općine Tomislavgrad slali poruke o potrebnom prijateljstvu između HEP-a i Livna.

Prijateljstvo je plemenit, uzajamni odnos gdje se prijatelji trude da jedan drugom pruže više pažnje i poštovanja. Prijateljstvo nije kad ti netko desetljećima uzima vodu, zaposjedne ogroman prostor, pravi ekstra profit, plaća mrvice a ti grcaš u dugovima i bojiš se pitati za malo pravedniji odnos.  Mi nismo dio tog „prijateljstva“, i zato ćemo, na temelju usvojene inicijative, na sedmu sjednicu Gradskog vijeća poslati Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o visini komunalnih naknada u gradu Livnu. Baš kao što je to napravila općina Rama, predložit ćemo uvođenje komunalne naknade za korištenje zemljišta u svrhu proizvodnje električne energije.

O povećanju prihoda od Buškog jezera kroz uvođenje komunalne naknade tako će priliku da odluči dobiti Gradsko vijeće Livna, bez Federacije, bez potezanja sa općinom Tomislavgrad. Sve je u našim rukama samo ako mi to smijemo uraditi ne bojeći se velikih prijatelja.

Hitnim povećanjem prihoda i savjesnim i marljivim radom Gradske uprave mogu se početi rješavati problemi Grada koji GRAD bez osnovnih komunalnih preduvjeta definitivno nije!

Ili ćemo kao i do sada nastaviti trpati pod tepih?!  Čini se da smo tako počeli ovaj mandat. Apeliramo ovim putem da prestanemo sa tom, tri desetljeća starom praksom!

GO HRS Livno