Zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić sakrio je tri zahtjeva lokalnih zajednica koje su od Oružanih snaga tražile angažman helikoptera za gašenje požara. U pitanju su zahtjevi iz općina Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad koji su 2., 7. i 8. kolovoza dostavljeni najprije Ministarstvu sigurnosti BiH.

Sukladno proceduri ovi zahtjevi su, potom, proslijeđeni Ministarstvu obrane BiH koje je trebalo svu dokumentaciju proslijediti Predsjedništvu BiH na konačno odlučivanje o angažmanu helikoptera Oružanih snaga BiH.

”Nama ti zahtjevi nisu došli”, potvrdili su za Istragu u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića. Istraga je u posjedu dokumentacije Ministarstva sigurnosti koja dokazuje da su zahtjevi proslijeđeni Ministarstvu obrane na dalje postupanje.

”U skladu sa Sporazumom o saradnji između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH u oblasti reagiranja na prirodne ili druge nesreće, Pravilnikom o pružanju vojne pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, a prema Standardnim operativnim procedurama Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne ili druge nesreće, u prilogu vam dostavljamo zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području Crnač – Široki Brijeg”, navedeno je u Zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH upućenom Ministarstvu odbrane BiH 2. kolovoza 2021. godine.

Zahtjevi proslijeđeni

Identične Zahtjeve ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić proslijedio je 7. i 8. kolovoza, a oni su se odnosili na požare na području općina Stolac i Tomislavgrad. U Ministarstvu obrane BiH potvrdili su za Istragu da su zaprimili ove zahtjeve i da je sve dostavljeno zamjeniku ministra obrane Mirku Okoliću koji je dokumentaciju trebao proslijediti Predsjedništvu BiH – koje daje konačnu suglasnost na angažman helikoptera. Zahtjevi, međutim, nikada nisu stigli u Predsjedništvo BiH, što je potvrđeno i u Uredu predsjedatelja Komšića.

Prema pisanju Večernjeg lista od 3. kolovoza ove godine, zbog požara u mjestu Gornji Crnač pored Širokog Brijega, zatražena je pomoć helikoptera Oružanih snaga.

”Izgorjela je velika površina šume, voćnjaka, a vatrena stihija prijetila je obiteljskim kućama koje su gasitelji uspjeli obraniti”, objavljeno je tada.

Gasi Hrvatska umjesto BiH

Kada je u pitanju požar na području Stoca, on je od utorka ponovo aktivan. Požar se, kako su potvrdili iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanske županije kreće prema naseljenim mjestima Boljuni, Podkula, Zaušje, Stupišta i Podosoje. Zbog tih je požara 7. kolovoza zatražen angažman helikoptera Oružanih snaga. Ministarstvo sigurnosti je dostavilo dokumente Ministarstvu obrane, ali oni su završili u ladici zamjenika ministra obrane Mirka Okolića (SNSD).

Početkom ovog tjedna situacija s požarom u Tomislavgradu ponovo je postala teška.

”Stanje se opet zakompliciralo kada je vjetar danas naglo promijenio smjer i aktivirao pojedine dijelove požarišta prema više naselja”, rekao je načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić u izjavi 9. kolovoza. Pema njegovim riječima ”teško je stanje u selima Gornjem Brišniku, Zidinama, Čobanovićima, Koritima, Drmića stajama, Grabovici”. No, umjesto helikoptera Oružanih snaga angažiran je kanader iz susjedne Republike Hrvatske., prenosi Bljesak.info.