Frano Bašić, posuški glazbenik, nedavno je objavio novu pjesmu, ljetnog ugođaja, „Opa opa“.

S Franom smo porazgovarali o njegovom glazbenom stvaralaštvu, početcima, suradnji s kolegama i drugim temama.

Frano, kad si se počeo baviti glazbom? U relativno kratkome vremenskom razdoblju objavio si nekoliko pjesama, koja je od njih bila „odskočna daska“?

– Glazbom sam se počeo baviti još u najranijoj djetinjoj dobi. Sjećam se kad sam na stereo radiju na kazete se snimao te puštao uratke obitelji i gostima tražeći od njih sud. Dobivao sam većinom pozitivne dojmove, a kad bi se našao netko skeptičniji prema mojim djetinjim glazbenim ostvarajima, majci bih rekao da ne želim da taj gost više dolazi. 🙂

Nakon nekog vremena, od oca sam dobio klavir, a prva pjesma koju sam na njemu naučio svirati, bila je „Ima jedna duga cesta“. Ljubav prema glazbi je iz dana u dan rasla pa bih često znao u pola noći ustati iz kreveta kako bih vježbao i usavršio se. Roditeljima se to nije svidjelo jer im nisam dao spavati 2002. godine, kao petnaestogodišnjak, preselio sam se u Njemačku. Glazba i rodni kraj su mi uvijek bili i ostali velika motivacija za rad. Upoznao sam mnoge glazbenike i s njima nastupao na raznim festivalima i veseljima. Nedugo nakon, počeo sam pisati i stihove. 2018. godine sam se odlučio zakoračiti u studio i uglazbiti pjesmu “Neretva”. Ta pjesma mi puno znači obzirom da govori o odlasku iz rodnog kraja te želji i planiranju ponovnog povratka. Od tada pa do danas sam nastupao po raznim festivalima u domovini tako da je pjesma “Neretva” odigrala značajnu ulogu u mojoj karijeri. Kada sam dobio demo snimak, nisam dugo oklijevao. Tad sam počeo surađivati s Mirkom Šenkovskim Geronimom koji iza sebe ima brojne hitove, poput „Ja bez tebe ne mogu da živim“, „Čardak“, „Zašto lažu nam u lice“, „Odkud ti pravo“, „To što svaka žena sanja“, „Taman je“ itd.

Osim sa Šenkovskim, surađuješ s Mariom Šulinom. Kako izgleda vaša suradnja?

– Producent Mario Šolina je radio s nama spot u Đakovu i okolici. Pjesma „Pamtit ću te zauvijek“ je Geronimov i naš prvi zajednički singl. Spremamo i nove pjesme, sretan sam što surađujem i napredujem učeći od kvalitetnih glazbenika.

Uz svaku pjesmu snimljeni su dinamični i šaroliki spotovi na kojima si, pretpostavljamo, uložio puno truda i vremena. Kako izgleda priprema i realizacija određenog spota?

– Video spot je uvijek važan, a pogotovo u današnje vrijeme društvenih mreža. Koliko je važna dobra pjesma, toliko je važan i dobar spot jer slika upotpunjava cjelokupni dojam. Prvi spot smo snimili za pjesmu „Pamtit ću te zauvijek“. Nakon toga su se redale ostale pjesme: „Hajduk i vila“, „Suze sreće moje majke“, „Jedva čekam Gospojinu“, „Opa opa“. Za spotove koje smo snimali na različitim lokacijama Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaslužne su ekipe „Invenio Films“, „Produkcija Nova“, „Denni Lager Produktion“, „Foto Mix“. Snimanje spota bude jako naporno, uloži se puno truda i vremena, svaki detalj se pomno razmotri nekoliko puta od pripreme do realizacije. Uvijek sam bio okružen profesionalcima, od snimatelja i režisera do glumaca i statista, a tu su svakako moja obitelj i prijatelji koji svojom podrškom najviše pridonesu organizaciji istog.

Nastupao si u mnogim gradovima, koji nastup bi osobito istaknuo?

– Kako sam snimao pjesme, tako su dolazili i nastupi po festivalima u Hrvatskoj i BiH, ali kad je sve to krenulo uzlaznom putanjom i kada sam imao dogovorene nastupe u Njemačkoj i Hrvatskoj, pojavio se korona virus zbog kojega je stao cijeli svijet pa tako i moji nastupi. Siguran sam da će uskoro to biti iza nas pa se veselim novim nastupima i druženjima s publikom.

Frani želimo još puno dobrih pjesama i nastupa!

Marija Pavković – Baković/Tomislavcity