Nakon zlata na 800 metara, 16-godišnji plivač splitskog Jadrana Franko Grgić je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti osvojio i naslov prvaka na 1500 metara, ali sada i uz svjetski rekord – 14:46.09.

Ovaj mladić budućnost je hrvatskog, ali i svjetskog plivanja, a tko je Franko kada svjetla reflektora nisu usmjerena prema njemu.

– Dižem se u 5:00, na brzinu doručkujem jer sam već u 6:00 na treningu koji traje sat i pol vremena. S bazena žurim u školu koja počinje u 8:00 i traje do 14:00, a onda natrag na bazen, na drugi trening koji traje 14:45-17:30, ponekad i do 18:00. Nakon toga se dobro najedem, malo učim, i već u 21:30 idem na spavanje. Spašavaju me roditelji koji me odvoze i dovoze na bazen, inače ne bih sve stigao. Raspored je to iz noćne more za jednog šesnaestogodišnjaka – rekao je Franko za 24sata.

– Kad moji vršnjaci izlaze vani, ja sam već u krevetu. Nije to uvijek lako, ali kad ispred sebe imate cilj koji želite dohvatiti onda je sve lakše. Izađem ponekad s prijateljima na piće, ali plivanje je ipak u prvom planu. Da nije plivač bio bi rukometaš ili nogometaš, a otkrio je za 24sata i kako skromno proslavlja sjajne rezultate.

– Mama napravi čokoladnu tortu i to je to. Pazim na hranu, doma jedem zdravo, u školi baš i ne. Doma jedem domaće, salate, blitvu, volim i biftek – otkrio je.

Grgić je u Budimpešti plivao čak 10.46 sekundi brže od svog dosadašnjeg najboljeg rezultata na 1500 metara koji je ujedno bio i hrvatski nacionalni rekord, dok je svjetski juniorski rekord popravio za više od pet i pol sekundi. Koliko je bio dominantan u Budimpešti pokazuje i prednost od 13.10 sekundi ispred srebrnog Australca Thomasa Neilla, odnosno 19.08 sekundi ispred brončanog Rusa Ilje Sibirceva.

S vremenom ostvarenim u Budimpešti Grgić bi zauzeo šesto mjesto u finalu ovogodišnjeg seniorskog SP-a koje je održano prošlog mjeseca u Gwangjuu.

Prije četiri dana Grgić je osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka i na 800 metara slobodnim stilom i to s vremenom 7:45.92 minuta što je novi apsolutni hrvatski rekord, ali i novi europski juniorski rekord u ovoj disciplini.

Ranije ove godine je Grgić na EYOF-u u Bakuu osvojio zlata na 400m i 1500m.

I Duvanjaci su posebno radosni zbog uspjeha mladoga plivača. Tako na FB stranici Zavičajnog društva Zavelim, između ostaloga, navode sljedeće:

Posebno smo ponosni što mladi Franko rodom potječe iz našeg kraja. Ovim uspjehom Franko se upisao među brojne sportaše svjetskoga glasa koji su svoje uspjehe ostvarili pod hrvatskim barjakom i duvanjskim krajem u srcu i duši. Hvala ti na tome dragi Franko! Od srca ti želimo još brojne sportske i životne uspjehe, na ponos svih nas! Želimo da sljedeći rekord ponovno postaviš ti!

Čestitamo Franko, i sretno dalje!

24.sata/Gol.hr/Tomislavcity