Danas je na Humcu održan Framin 2019. u kojemu je sudjelovalo oko 600 ministranata iz 18 župa u kojima djeluju franjevci.

Program je započeo u 10 sati svetom misom koju je predslavio fra Jure Barišić, župni vikar sa Čerina, u koncelebraciji s devet svećenika. Fra Jure je u propovijedi istaknuo kako ministrant mora svojim ponašanjem biti primjer i izvan crkve te potakao djecu na molitvu, koja jedina može dati snagu za takvo svjedočenje.

Liturgijsko su pjevanje animirali franjevački novaci i postulanti. Po završetku misnoga slavlja ministranti su molili krunicu, dok je istovremeno održan kviz znanja, u kojem su sudjelovala po četiri predstavnika svake župe. Prvo mjesto osvojili su humački ministranti, drugo je mjesto pripalo ministrantima s Kočerina, a treći su bili ministranti iz Tomislavgrada. U sportskome dijelu programa, koji se odvijao na livadi ispod samostana djeca su se natjecala u nogometu, gdje je prvo mjesto zauzela ekipa iz Šujice, drugo Kočerin, a treće Čitluk. U potezanju konopa najuspješniji su bili Kočerinjani, drugi su bili ministranti iz Čitluka, a treće je mjesto pripalo ekipi iz Šujice. Prvi u graničarima bili su ministranti iz Čitluka, drugi iz Tomislavgrada, a treći ministranti iz Gradnića. Najbrže su trčali opet Čitlučani, potom Kongorani i Širokobriježani. Najspretnija pri trčanju u vrećama bila je ekipa iz Čitluka, potom iz Šujice i na trećemu mjestu iz Mostara.

Program je završio proglašenjem pobjednika i dodjelom pehara i prigodnih poklona. Zahvalni Bogu na još jednome susretu, na lijepome vremenu i druženju, poslije kojeg su se svi uputili kućama.

Hvala Bogu za lijep dan! Hvala svim voditeljima i ministrantima koji su sudjelovali! Hvala gvardijanu fra Dariju i fratrima s Humca za gostoprimstvo! Hvala novacima i postulantima! Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u FRAMIN 2019.

fra Josip Stanić/FB Franjevački samostan Tomislavgrad