Tomislavgrad, 3. srpnja

Današnjim smo danom točno na sredini devetnice našemu svecu. Iza nas su i pred nama su četiri dana. Kako to obično biva, za svetinju svih svetinja (svetu misu) pripravili smo se molitvom krunice poslije koje je bila pobožnost sv. Nikoli. Svetu je misu, kao i jučer, predslavio fra Rozo Brkić iz Virovitice.

Fra Rozo je propovijedao o ljubavi prema neprijateljima prema Matejevu evanđelju. U svojoj je propovijedi rekao kako ljubav prema neprijateljima ne znači dopustiti da me netko udara i ponižava; naravno da neću dopustiti da me netko udari i vrijeđa; niti mogu utjecati na to hoće li me netko mrziti ili ne, ali mogu utjecati na to hoću li ja mrziti ili ne; te kako Luka u svojem evanđelju ne govori ljubite svoje neprijatelje nego budite milosrdni prema njima, a to znači oprostiti po primjeru Isusa Krista.

Liturgijsko pjevanje animirala je glazbena sekcija naše Franjevačke mladeži. Poslije svete mise, u 20:00 sati, dramska sekcija naše Frame na pozornici vanjskoga oltara, ispred bazilike, izvela je predstavu Mali Princ. Pripremali su je još od prošle godine zajedno sa svojim voditeljem gospodinom Dinkom Perišom. Ali, okolnosti su bile takve da nisu bili u mogućnosti izvesti je prije današenjega dana. Zato su Dani sv. Nikole Tavelića bili idealna prilika za izvedbu ove predstave.

Predstava, tj. knjiga Mali Princ djeluje kao da je za djecu, namjenjena odraslima. Čitajući ili gledajući otkrivamo puno o životu, ljepoti prijateljstva, shvaćamo da se ne prepuštamo svakodnevnoj rutini već da uživamo u svom životu i njegovim svakodnevnim radostima.

Franjevački samostan Tomislavgrad/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.