Nedaleko od ponora rijeke Šuice mještani Kovača i Tubolje sagradili su svoju crkvicu 1976. Neobičnog je oblika i izgleda – donekle nalik na grčke hramove. Podignuta na brijegu čini se viša nego što je i sigurno je među najljepšim malim crkvama ne samo u Duvnu. Pokrivena je bila običnim limom koji je 1979. godine zamijenjen bakrenim krovom. Ali ni njemu ne bi suđeno da ostari: 31. siječnja 1986. neka luda jugovina digla je u komadu čitav krov i prebacila ga na suprotnu stranu od ulaza u crkvu. Šteta velika – i još jedan naknadni posao. U veljači skinut je oštećeni krov, izrezani su neoštećeni dijelovi. Sačuvani dijelovi bakra složeni su u crkvi koja je privremeno pokrivena ljepenkom čekala ljeto. Tada je ponovno pokrivena bakrenim limom…(dr. fra Ivo Bagarić: Duvno-Povijest župa duvanjskoga samostana, “Sveta baština”, 1989., str. 177.)

Ovaj uvod mali je djelić knjige koju je napisao dr. fra Ivo Bagarić: ”Duvno-Povijest župa duvanjskoga samostana”. Savršena je podloga za uvod u razgovor s fra Slavenom Brekalom, osobom odgovorom za sadašnju obnovu crkve u Kovačima.

Fra Slavene, poslije Velike Gospe počela je obnova crkve Prečistoga Srca Marijina u Kovačima. Kako teku radovi? Jeste li zadovoljni njihovim intezitetom?

Radovi teku vrlo dobro, moram priznati i brže od očekivanoga, ovih dana trebali bismo privesti kraju prvu fazu, koja uključuje one najteže radove. Inače, radovi su počeli odmah poslije Velike Gospe kada smo izmjestili sav namještaj i sve elemente koji su bili u Crkvi. Kod građevinskih radova uvijek ima nekih nepredviđenih, pa smo tako primjetili da određene detalje treba popraviti na krovu i podu. Stručnjaci za krov su došli i prema njihovim riječima ne bi trebalo biti većih zahvata, krov je u relativno dobrom stanju budući da je rađen od bakra. Bitno je, dakle, naglasiti da se on neće u potpunosti mijenjati, a na podu ćemo raditi neke izolacije kojih do sada nije bilo.

Kojim radovima ćete pristupiti nakon građevinskih?

Nakon što se završe građevinski radovi, u crkvu će polako ulaziti instalateri za vodu, struju, akustiku i kamen, tako da ćemo pristupiti onim “ljepšim” radovima, kako bi crkva dobila svoju konačnu fizionomiju, koja također podrazumijeva i uređenje liturgijskoga dijela (oltar, ambon, lik Gospe, Put križa i slično).

Otkud ideja za obnovu?

Ideja za obnovu krenula je spontano. Kad sam došao ovdje na župu od bivše postave fratara sam čuo da bi to trebalo raditi. Da vam budem iskren, u početku nisam bio baš toliko zainteresiran, međutim u razgovoru i susretima s ljudima shvatio sam da bi trebalo početi s tim projektom, a i sam pogled na crkvu iznutra govorio je više od svega, stoga sam odlučio da to pokrenemo. Prva osoba koju sam kontaktirao bio je naš duvanjski kipar i umjetnik Ilija Skočibušić, čovjek koji apsolutno zna kako treba izgledati liturgijski prostor i kako ga treba urediti. Ideju smo razrađivali i dorađivali da bismo na kraju došli do konačnog rješenja kakvu crkvu želimo, napravili smo projekt i radovi su mogli započeti.

Inače, Ilija Skočibušić će biti zadužen za umjetničko-liturgijski dio crkve. Ja sam mu vrlo jednostavo prezentirao ideju. Dakle, crkva je posvećena Prečistom Srcu Marijinu, Gospina crkva. Ona izvana svojom simbolikom predstavlja Crkvu lađu, Crkvu koja putuje, Crkvu hodočasnicu, i naravno da smo tu simboliku htjeli zadržati.

Što će još crkva sadržavati?

U sklopu crkve napravit ćemo i jedan mokri čvor i jednu prostoriju koja će biti i učionica i sakristija, kao i mjesto za eventualne sastanke. Taj će prostor biti sa stražnje strane crkve, skoro pa neprimjetan u odnosu na dosadašnji izgled.

Mi smo išli na to da se vanjski izgled crkve potpuno ne promijeni, a da dobijemo na prostoru. Kada nadogradimo učionicu i mokri čvor povećat ćemo oltarni prostor, tako da ćemo u njega moći staviti novi oltar, novi ambon-mjesto s kojeg se naviješta Božja riječ, novi tabernakul-mjesto gdje se čuva Presveti oltarski sakrament, dobit ćemo i na mjestu gdje sjedi svećenik sa svojim ministrantima, a također sve to krasit će jedan lik Gospe, budući da je crkva posvećena Gospi. Kad govorim o proširenju crkve, ne radi se o proširenju kapaciteta crkve, jer i prije je bilo ukupno 14 klupa i to će i dalje ostati tako. Nismo išli za tim da proširimo crkvu što se tiče kapaciteta, nego smo željeli samo proširiti oltar tako da to doista bude crkva sa svom umjetničkom i liturgijskom logikom.

Tko je izvođač radova?

Izvođač radova je duvanjska tvrtka Dankić M.M. Točnije građevinski projekt je izradio Ivan Ćerdić, naravno u konzultaciji s Ilijom Skočibušićem i sa mnom. Ovdje moram priznati da je meni najbitnije da crkva u konačnici bude mjesto koje potiče na molitvu i pobožnost, da odiše Božjom prisutnošću i rasporedom i ikonografijom i simbolikom i svim drugim.

Koliko će biti potrebno financijskih sredstava za cjelokupan projekt?

Financijska vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 78.000 eura. Međutim, ovdje je potrebno ostaviti prostora za dodatne detalje koje u trenutku kad pravite projekt niste mogli predvidjeti. Oni se već sada pokazuju, već sam spomenuo krov, pod i slično. S mještanima smo imali 2 sastanka i dogovorili smo da će svaka obitelj izdvojiti 500 KM za ovu namjenu. Naravno, novci se mogu dati u 6 rata, a počeli su se skupljati već poslije Velike Gospe. Želim napomenuti da sam otvoreno na sastanku rekao da ako postoji netko tko nije u mogućnosti dati taj iznos, on će biti i oslobođen, budući da smo svjesni toga da živimo u teškim vremenima i ne treba očekivati da će svi dati. Oko Božića, kad završi skupljanje novca, mi ćemo transparentno objaviti koliko je tko dao, a kad završe radovi koliko je što koštalo.

Postoje li neki drugi izvori preko kojih biste mogli doći do sredstava?

Postoje. Ja sam stupio u kontakt s ljudima na više mjesta, lokacija, institucija i prezentirao sam cijeli naš projekt, troškovnik i u ime župne zajednice i svoje osobno tražio donacije. Preko toga već smo određena sredstava skupili, a neka još očekujemo. Bez obzira na sve, ja vjerujem da će taj projekt prije ili poslije biti završen. Naravno, ne može se sve riješiti odjednom, crkve se ponekad grade godinama i nema potrebe žuriti, treba biti realan i živjeti zbilju kakva jest.

Mještani sada slave svetu misu preko puta crkve, u kapelici na novom groblju?

Da, sveta misa se sada slavi preko puta crkve, i u ovome trenutku nam je najbitnije da se možemo vratiti u crkvu, jer idu hladnija vremena, a znate da ovdje klimatski uvjeti znaju biti surovi. Kad se vratimo u crkvu ona još neće biti dovršena ali ćemo se moći služiti prostorom za slavlje svete mise. Naknadno ćemo uređivati sve preostale detalje onako kako treba i kako nam financijska situacija bude dozvoljavala.

Kada mještani mogu očekivati povratak u crkvu?

Očekujem da bi to moglo biti oko 1. studenog, dakle, svetkovine Svih Svetih, ali to ne možete točno predvidjeti, jer vam se uvijek može dogoditi nešto nepredviđeno. Ja vjerujem da župljani razumiju situaciju i da imaju strpljenja. Crkva je Božji hram i apsolutno zaslužuje vrijeme da bude uređena po svim standardima. Bit će to lijepa crkva koja će odisati pobožnošću i Duhom.

Jelena Perković/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.

Napomena: Svi koji žele pomoći obnovu crkve u Kovačima mogu to učiniti na sljedeće brojeve računa, ovisno o tome žive li unutar ili izvan BiH:

Transakcijski račun (KM) – uplate unutar BiH: 3382302200626056

UniCredit Bank d.d. Mostar

Poslovnica Tomislavgrad

Ul. Brigade kralja Tomislava bb

80240 Tomislavgrad

Devizni račun – uplate iz inozemstva:

UniCredit Bank d.d. Mostar

Poslovnica Tomislavgrad

Ul. Brigade kralja Tomislava bb

80240 Tomislavgrad

IBAN: BA39 3380 6048 1695 0202

SWIFT: UNCRBA22

Foto: Samostan-tomislavgrad.info-Franjevački samostan Tomislavgrad