Ljubav prema konjima, prirodi i svim blagodatima koje ona pruža svakomu tko ih želi disati, duvanjsko – posuške obitelji Bagarić Širić i Petrović, koje jučer upoznasmo u Miljackoj, učvrstila je u želji da upravo u ovom duvanjskom pitomom kraju podignu ranč s konjima.

Za sve je „kriva“ punica

Projekt „Ranch Miljacka“ je u razvitku, prostire se na površini od 20 duluma, a otpočeo je u kolovozu prošle godine, govori nam duvanjski zet Jozo Širić.

– Za sve je kriva punica Nada koja je odmah prihvatila ideju o kupnji zahvalnoga i dobroga englesko-bosanskoga križanca, koji je osvajao utrke na Strljanici. No, nakon nekoga vremena bilo nam je pomalo dosadno s jednim konjem pa smo nabavili još dva. Bili su to „Amerikanaci“ koji su se svidli Zorici, a i meni, a po njih smo išli na Plitvice. U međuvremenu je Matej našao lipicanera i tako je to krenulo…

Danas imamo 4 konja i 2 kobile. Za 5-6 dana trebala bi nam stići i vrana arapska kobila. Uvezena je iz Hrvatske, a trenutno je u karanteni, upoznaje nas Jozo dok promatramo konje u ispaši.

U tijeku je koševina, a uz ispašu, sijeno je glavno u ishrani ovih životinja. O tomu brine Duvnjak Ante Petrović – Ajc, a uvijek prisutni uz konje su brat i sestra  – Zorica i Matej Bagarić.  Zajedno s Antom njih dvoje svakoga jutra iz seoske štale na ranč dovedu ovo blago. Muški dio ekipe nakratko je predahnuo jer čeka ih još dosta posla. Ante se uputio u “ogrćanje krumpira”, a Matej i Jozo na uređivanje ranča.

Nepresušna vrela

Zorica i Danijela te njihov brat Matej ponosni su na svoju rodnu Miljacku o kojoj su još u djetinjstvu od oca slušali brojne zanimljive priče. Poput dviju vila sestre nas povedoše do obližnjih miljačkih prirodnih izvora. Ima ih više od 20 i nikada ne presušuju pa zahvaljujući tomu mještani imaju „svoju“ i besplatnu vodu.

Nakon desetak minuta hoda, u gotovo netaknutoj prirodi, „zarobi“ nas zeleni raj Crnoga i Velikoga vrila, ali i kamenih zdanja koja je na ovom mjestu svojevremeno stvorio čovjek. Još vremenu prkosi prva hidrocentrala zahvaljujući kojoj su upravo u Miljackoj 50-tih godina prošloga stoljeća prvi imali struju. Princip njezinoga rada odavno je ušao u povijest te se prema riječima naših sugovornica miljačka hidrocentrala danas svrstava među tri takve najstarije hidrocentrale na europskome tlu.

Povratak na ranč

„Ranch Miljacka“ za sada svojim posjetiteljima nudi jednosatno, višesatno i cjelodnevno jahanje, šetnju, druženje i opuštanje u prirodi od svakodnevnih obveza kao i mali kutak u kojem se možete osvježiti pićem i ponešto prigristi. Tijekom jučerašnjega dana u toj ponudi uživalo je stotinjak posuških školaraca, a budući da su ga zapratili i na FB stranici, „Ranch Miljacka“ ugostio je i izletnike iz susjednih država.

– Komentari izletnika i posjetitelja našega ranča su pozitivni. To nam daje vjetar u leđa i još više učvršćuje u želji da ponudimo terenska jahanja do obližnjega Tribistova i Žukovice, ali  i Blidinja.

 

Idealno mjesto za obiteljsko druženje u prirodi upravo je ovo mjesto. Našim sugovornicima želja je da se Miljacka i dalje diči svojom ljepotom i čistoćom, ali i da se svojim turističkim sadržajem otvori domaćim i stranim posjetiteljima. Uz muške snage, tomu zasigurno mogu doprinijeti Zorica, koja je ovih dana pred završetkom studija turizma i zaštite okoliša, kao i njezina sestra Danijela, dipl. oec.

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotogalerija u galeriji.

Video: Ranch Miljacka