U bukovičkoj župi već dugi niz godina održava se živom tradicija obilježavanja velikoga Puta križa koji vodi kroz cijelu župu, od Gornjeg Brišnika, preko Mrkodola pa sve do župne crkve u Bukovici gdje se nastavlja s obredima Velikog petka, čitanje Muke i ljubljenje križa.

Ovaj Put križa dug je oko pet kilometara. Obilježen je s četrnaest postaja križnoga puta na kojima se zastaje uz prigodnu molitvu nakon koje se izmjenjuje križonoša.

Najstariji križonoša, Stipan Andrić – Diduka ovoga Velikog petka nosio je dvije postaje križa. Podsjećamo, ranijih godina najstariji križonoša bio je Jozo Meštrović, a ove godine  naslijedio ga je njegov unuk koji je upravo po svome djedu i dobio ime. Tako je Jozo Meštrović, bio najmlađi križonoša, dok je jednu postaju križ ponijela i časna sestra Ivana Markotić.

Ovu su pobožnost prigodnim razmišljanjem i molitvom krunice predvodili bukovički župnik fra Mladen Rozić te kapelan fra Petar Drmić, pjesmom ih je pratio Župni zbor dok su poticajne tekstove kod svake postaje čitali framaši.

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Fotogalerija/Video: Mirko Šarac – Mićo