Program trećega dana manifestacije Božiću u susret, koju su upriličili Općina Tomislavgrad, Kulturno-informativni centar i Franjevački samostan Tomislavgrad, nastavljen je večerašnjom promocijom knjige Jakin broćIz mista plemenita priče,  autorice Ive Bagarić, nastavnice hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi fra Mije Čuića u Bukovici.

Iako je riječ o prvoj knjizi spomenute autorice, i pričama koje je publika već imala prigodu čitati na Tomislavcityju – kroz subotnje kolumne Dašak moga zavičaja, gradska kinodvorana bila je ispunjena te se publika na ovaj način odužila autorici za zavičajne priče o duvanjskome kraju i njegovim ljudima.

Matoš je za Beograd rekao da nije grad jer nema Šenou, nema svog pisca, nekoga tko će izraziti njegov duh i sudbinu – otkriti ga svijetu. Zagreb je grad jer ima Šenou. Po toj logici i Duvno je grad jer ima svoje pisce, svoje Šenoe, pripovjedače i kroničare. Poslije Stjepana Čuića, Petra Miloša, Joze Mašića i drugih… sad imamo i Ivu Bagarić, kazao je u predstavljanju Jakinoga broća prof. Mijo Tokić.

Zbirka kratkih pripovjedaka, Jakin broć , vratila je u neka minula vremena, situacije i događaje i prof. Ivana Bakovića koji je također bio u ulozi predstavljača.

Bila je to moja potraga za izgubljenim vremenom. Ova knjiga je spomen jednome vremenu – pokušaj spašavanja od zaborava. Iva ovom knjigom vraća dug našem zavičaju i to čini s puno ljubavi – kazao je, između ostaloga prof. Baković zaželjevši autorici da i dalje nastavi pisati i objavljivati.

U svome obraćanju autorica je zahvalila obitelji, prijateljima, kolegama i svima onima koji su joj bili potpora, nukali je na pisanje i pomogli da njezin prvijenac ugleda svijetlo dana.

Važno je spomenuti da je promocija večerašnje knjige bila obogaćena i s nekoliko autoričinih pjesama koje objavljuje uglavnom prigodno, te igrokazima. Tako su učenici 9. razreda OŠ fra Mije Čuića u Bukovici, kojima je autorica ujedno razrednica, izveli igrokaz  Milosrdni ćaća po istoimenoj priči iz Jakinoga broća, dok su: Vjekica, Ana i Mateja (članice pjevačke skupine „Mlade“) vrlo vješto uprizorili Zorku – i njezin životu u velegradu.

Na koncu programa na sceni su se pojavili i članovi HKUD Crvenice. Svojim nastupima svi oni zaslužili su veliki pljesak publike, a druženje je nastavljeno u galerijskom prostoru uz prigodni domjenak.

Ivi Bagarić čestitamo na ovoj knjizi i suradnji s portalom Tomislavcity u želji da ćemo o njezinim junacima: Juri, Manji, Anđi, Mari i Zorki čitati i dalje, ali upoznati i neke nove.

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.