U zgradi tomislavgradske općine danas je potpisan Ugovor o izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 2.414.347,78 KM.

Ugovor su u ime tomislavgadske općine potpisali načelnik Ivan Vukadin, predstavnik tijela za provedbu Watsan projekta u Tomislavgradu Nedžad Nuhić te u ime izvođača predstavnici tvrtke GH Holding d.o.o. iz Ljubljanje, Roland Tušar (direktor Ecology and energy sectora) i Teo Vida (projekt menadžer).

Kao što je već ranije najavljeno, izgradnjom spomenutoga pročišćivača u potpunosti će biti provedene projekt Watsan (Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u F BiH) u  Tomislavgradu, a rok za izvođenja radova je 24 mjeseca. Novac za ovaj projekt osiguran je kreditnim i grant sredstvima Europske investicijske banke i Općine Tomislavgrad.

– Ovo je posljednja, šesta komponenta u projektu vodoopskrbe i kanalizacije u Tomislavgradu. S ovom komponentom uložit će se više od 13 milijuna i 263 tisuće KM, što je po mom mišljenju jedan od povijesnih projekta za Općinu Tomislavgrad i ako se pogleda njegov iznos, mislim da ju posljednjih 20 godina ovo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji zaslužuje pažnju i stavlja točku na sve ono što se do sada uradilo. Vjerujem i da svi oni koji dolaze u Tomislavgrad primjećuju da je u većem dijelu grada izvršena rekonstrukcija vodoopskorbnoga sustava, urađeni su novi kolektori… sve s ciljem da se prestane uništavati okoliš, a naš Tomislavgrad bude još ljepši, kazao je između ostaloga Nedžad Nuhić – voditelj tijela za provedbu projekta Watsan u Tomislavgradu.

Predviđeno je da će na opskrbljivanju ovoga uređaja raditi sedmero ljudi (operater postrojenja – inženjer tehnologije ili inženjer strojarstva, laborant – laboratorijski tehničar, meheničar, dva električara i dva pomoćna radnika), a radit će se u tri smjene. Projekt podrazumijeva izgradnju crpne stanica, pogonskoga objekta, bioreaktora, zgušnjivača mulja, objekta za tretman ulja i vanjsku infrastrukturu.

U svom obraćanju općinski načelnik Ivan Vukadin istaknuo je da ovo čak jedan od najznačajnijih projekata ove vrste u zadnjih 50 godina, a čija provedba traje deset godina. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji, od viših razina vlasti, do Agenecije za sliv Jadranskog mora, Europske investicijske banke, jer se uspjelo uzeti dio kreditnih sredstava, ali i dobar dio grant sredstava, te općinskom tijelu za provedbu spomenutoga projekta – općinskom PIT-u.

Predstavnik ljubljanskoga GH Holdinga zahvalio je investitoru na ukazanome povjerenju. Kazao je da je ova korporacija imala puno uspjeha u radovima na području Slovenije, Austrije i Hrvatske.

– Nadam se da ćemo biti tako dobar partner i da ćete biti ponosni na nas, kazao je Tušar.

Zora Stanić/Tomislavcity