U organizaciji Nikole Kusijanovića, voditelja planinarske škole HPD Mosor iz Splita i Ivana Ćurića, tajnika PD Prisoje ujedno i člana HPD Mosor iz Splita, jučer je organiziran uspon na vrh Tušnice – Vitrenik 1697 n/v. U usponu je sudjelovala grupa planinara iz HPD Mosor Split i vodič Blaž Ćurić, inače član planinarskoga društva Orlova stina iz Tomislavgrada.

Početna točka uspona je odmah iznad Ivanove kuće, staza strmovito ide u pravcu Grede“ gdje je ujedno i prva vidilica odakle se pruža prekrasan pogled na Buško jezero i cijelo okolno područje. Uspon se dalje nastavlja u pravcu Dobrijevca i planinarskog doma. Nakon zadnjeg uspona na Glavicu“ pruža se prekrasan pogled na planinarski dom i krajobraz.

Planinarski dom je uređen u potpunosti izuzetno kvalitetno i lijepo te se posjetitelji doma i ovom prilikom zahvaljuju svim onima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomagali u njegovoj izgradnji.

Nakon kraće okrijepe u planinarskom domu nastavljamo dalje preko izvora Dobrijevca – Vrila, Antinovca i Divojkovca u pravcu Velikih korita gdje se nalazi izvor vode koji ne presušuje ni za vrijeme velikih ljetnih vrućina, a nalazi se na ca. 1300 m n/v.

Iza „Velikih korita“ staza dalje nastavlja hrbatom Tušnice u pravcu vrha. Već od Velikih Korita pa sve do samoga vrha osjećaju se jaki udari vjetra, a na samom vrhu udari vjetra su ekstremni te bilo kakvo duže zadržavanje nije moguće. S vrha „Vitrenik“ pruža se neopisivi pogled na cijelo područje oko Buškog jezera kao i na okolne planine: Kamešnicu, Dinaru, Biokovo, Vran, Čvrsnicu, Cincar…

Spuštanje od vrha ide na drugu stranu preko strmovitih „Pleća“ do planinarskog doma.

Dionica je duga oko 12 km s usponom od 900 m i u prosjeku je potrebno oko 5 sati planinarenja s kraćim stankama.

Nakon kraćega odmora u Planinarskom domu nastavljeno je veselo druženje planinara uz roštilj i pjesmu do večernjih sati. Zabavi se kasnije pridružio i Mario Sablić – Maša podpredsjednik PD Prisoje.

Organizatori zahvaljuju svim sudionicima u nadi da će ovakvi usponi postati tradicionalni te da će im se pridružiti i drugi planinari iz Hercegovine, Dalmacije i ostalih regija.

Ivan Ćurić/Tomislavcity

Fotogalerija: Ivan Ćurić/PD Prisoje/HPD Mosor

Video: Ivan Ćurić