“Oj, milo ti me, majko, zove. Digla bi’ se da bolujem bole”, “Sjetit ćeš se, mala moja, mene kad ti dođu na babine zene”… Samo su dio mnogih bećaraca i ganga koje su se začule u do zadnjega sjedišta punoj kino-dvorani KIC-a.

Na početku se prisutnima obratio fra Jozo Radoš Đoka u svom prepoznatljivom stilu. Prvo je pozdravio prisutne poželjevši da ovo tradicionalno druženje bude okrepa. Pozdravio je i ohrabrio one koji večeras nastupaju i svima poželio sretne blagdane. U kasnijim obraćanjima publiku je svako malo nasmijavao šalama koje je osmislio za ovu prigodu.

Zatim se prisutnima obratio predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović. Izjavio je da je ovo u nizu mnogobrojnih događaja koje organizira naša Općina. Poželio je da u ovom događaju svatko pronađe djelić za sebe, uputio lijepe pozdrave svima i zahvalio organizatorima.

Prvi su nastupili članovi KUD-a Sarajlije, zatim članice Udruge sv. Cecilija, guslar Bože Marić i mnoga druga Sinovi Hercegovine, Mato Ćosić, članice Udruge kralj Tomislav i mnoga druga kulturnoumjetnička društva i udruge.

Jerko Sesar, predsjednik KUD-a Hercegovac Široki Brijeg, već 20 godina predsjednik je navedenoga društva, osnovanog 1996. Ljubav prema običajima i promicanje lokalne kulture potiče ga na bavljenje ovim zanimanjem. Društvo je bilo na svim kontinentima, osim Australije i Afrike. Imaju oko 170 aktivnih članova koji su prema dobnom kriteriju podijeljeni u tri sekcije. O svojoj ljubavi prema ovom poslu posvjedočio je izjavom da on živi za Društvo, a ne od društva.

Bitno je naglasiti i da je ova večer humanitarnoga karaktera i da su gosti svoje priloge mogli dati u kutiju predviđenu za te svrhe ispred ulaza u dvoranu.

Podsjećamo bilo je ovo 2. Božićno silo koje je održano u organizaciji tomislavgradske općine i Udruge Hrvatska duvanjska baština.

Tomislavcity