U izvedbi zagrebačkoga Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, večeras je u tomislavgradskoj kinodvorani odigrana predstava Jacques ili pokornost.

Jacques ili pokornost je apsurdna drama (komedija) iz 1955. koju je napisao Eugène Ionesco u kojoj glavni lik Jacques, kojem se tako zovu i otac i djed, ne pristaje na uzuse koji mu se nameću, a koji su uvijek vrijedili u toj obitelji.

Fantastični glumci ove kuće, na čelu s njezinim osnivačem Vojinom Perićem, privukli su solidan broj tomislavgradske publike. Inače, ova je glumačka skupina svoju priču započela pričati riječima i pokretima svojih prethodnika, daleke 1948. godine, a do danas su pripremili i odigrali više od 3550 predstava i oko 110 premijera.

Kako navode u Dramskom studiju Novi život njihova je misija razbijati predrasude prema slijepim i slabovidnim osobama, odnosno senzibilizirati javnost za mogućnosti i umjetničke kreacije slijepih i slabovidnih osoba, a vizija im je postati institucionalizirano kazalište slijepih.

Gostujući u programu Radija Tomislavgrad Vojin Perić je kazao da za sad nemaju status kazališta te da društvo nema neko razumijevanje da bi takav status stekli u dogledno vrijeme. Dodao je i da je poruka ove njihove predstave borba za obitelj – osnovne stanice društva, kao i za temeljne vrijednosti, a koje su u vremenu globalizma načete i koje se razaraju.

Istaknuo je i da suvremeno društvo, svjesno ili nesvjesno, nema razumijevanja ni za koga, a pogotovo ne za ovu populaciju. Govori o tomu i anegdota iz rada ove kazališne kuće. Naime, nakon jedne njihove odigrane predstave rađena je anketa u kojoj su se ljudi uglavnom pozitivno izrazili prema njihovomu nastupu. Međutim, jedna gospođa je kazala: „Predstava je bila super, hvala Bogu nitko nije pao s pozornice.“

Nakon njihove predstave u Tomislavgradu, mi ćemo potvrditi da je predstava bila izvrsna, a Novom životu zahvaljujemo na gostovanju u našemu gradu sa željom da budu uspješni u ostvarenju svoje misije i vizija te da nam ponovno dođu u goste.

Kao što i priliči glumci su s pozornice ispraćeni pljeskom, a dodajmo da se u ime glumačke družine ovom prigodom kratko obratio Vojin Perić na poseban način zahvalivši Stipi Ćurčiću Ćipi, Danijeli Papić i Filipu Perkoviću koji su najviše pomogli da ova kazališna kuća gostuje u Tomislavgradu.

Tomislavcity