U nedjelju, 2. kolovoza 2020. godine, kod spomen obilježja u Paklinama, na planini Ljubuši, slavljena je sveta misa za žitelje Vedašića i Letke koje su u lipnju 1944. godine zvjerski mučili i pogubili partizanski zlotvori. Ovogodišnja misa služena je u docu, ispod spomen obilježja, gdje je stradalo najviše mještana.

Na početku mise, gvardijan duvanjskog samostana, fra Sretan Ćurčić pročitao je imena stradalih, kao i način na koji su stradali. Iako živih svjedoka nema, iz izjava obitelji i rodbine stradalih, koji su pokopali svoje mrtve došlo se do približnih saznanja o načinu stradanja.

U svojoj propovijedi fra Sretan je naglasak stavio na bitnost opraštanja i molitve, ne samo za žrtve, nego i za krvnike. Podsjetio je i na Kristove posljednje riječi: “Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine.” Istaknuo je da je upravo molitva i za neprijatelje, u ovom slučaju krvnike ili zločince vrhunac kršćanskog praštanja.

– Blago onome tko dopusti da božanska krv struji kroz njega. Blago onome tko dopusti da u njemu živi Krist! A kako živi Krist? Krist kaže: “Oprosti!” Isus se s križa moli za one koji ga proganjaju. I na to smo i mi pozvani! I tu se krije naša najveća snaga. I tu će nam Bog pomoći! Upravo u tome praštanju.

Organizatori su ovogodišnji milodar s mise odlučili darovati za najpotrebnije. Prikupljeno je oko 2.800 KM što će biti uplaćeno za potrebe Duhovno-humanitarne udruge “Kap ljubavi”.

Više o ovome strašnom događaju možete pročitati OVDJE.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Tomislavcity