U povodu Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, Centar za djecu s većim poteškoćama u razvoju „Nova nada“ u Kovačima kraj Tomislavgrada danas je upriličio Dan otvorenih vrata. Naši sumještani su ovom prigodom mogli upoznati rad ove ustanove koju trenutno pohađa 17 učenika i 38 vanjskih polaznika s područja Hercegbosanske županije. Uz to, mogli su sudjelovati u prigodnim radionicama, družiti se s mladima i djelatnicima Centra, ali i kupiti neke od božićnih ukrasa koje su polaznici  i djelatnici Centra zajedno i marljivo pripremali, ne samo danas već i proteklih dana. Ovoga utorka pridružili su im se i duvanjski gimnazijalce i strukovnjaci, neki već tradicionalno, dok je drugima ovo bio prvi posjet Centru. No, svi su jednako veseli što mogu pomoći i sudjelovati u izradi božićnih čestitki i drugih blagdanskih ukrasa.

 

Tu radost zajedništva dijele i zaposlenici, a među njima i ravnateljica Centra, gospođa Anđelka Buljan.

– Mnogo nam znače ovi posjeti, tada vidimo i koliku podršku imamo. Svake godine sve više ljudi i vrlo rado dolazi ovdje na druženje s učenicima i djelatnicima našega Centra. Primjećujem da naša zajednica sve više ima sluha za osobe s poteškoćama i invaliditetom. Ima i sluha za rad našeg Centra, podržavaju nas i u vlasti, ali i ovdašnji poduzetnici, volonteri  i donatori. Hvala im svima! – naglašava gospođa Buljan. Dodaje da je nastavila put svojih prethodnika te da Dan otvorenih vrata  organizira s ciljem da se užoj i široj javnosti posvijesti način života, rada i obrazovanja osoba s invaliditetom u Centru, ali i široj zajednici kako bi ovi mladi jednoga dana u potpunosti bili uključeni u društvo u kojem žive.

Ova ustanova financira se sredstvima županijskoga proračuna, dok materijalne troškove snosi tomislavgradska općina. Ističu da nemaju većih poteškoća u radu. Potrebnoga kadra imaju dovoljno, trenutno  je u njemu 20 zaposlenih.

Ovdje smo doznali i jednu radosnu vijest, naime u Centru imaju pravi „baby boom“. Naime, tri su djelatnice rodile, a tri su pred porodom te su u međuvremenu u Centru morali naći odgovarajuće stručne zamjene.  Stručnost u radu zaposlenika jedan je od prioriteta u rada ove ustanove zbog čega su njezini zaposlenici vrlo često sudionici različitih seminara, edukacija i dugih usavršavanja.

U ovoj ustanovi uvijek osjetimo radost i veselje. Tako je bilo i danas u prijepodnevnim satima, a radost božićnoga duha svojim plesom i pjesmom, pod krov šarene kuće u Kovačima, posebno su unijeli prijatelji Ante i Leon.

Neka su im svima radosni nadolazeći božićni i novogodišnji blagdani!

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.